Farklı glisemik indeksteki karbonhidratların egzersiz kapasitesine etkisi ve kan şeker düzeyi ile kan laktik asit mikterı ilişkisi
The effect of carbonhidrate of different glycmic index on blood sugar and blood lactad level during anaerobic performance
- Tez No: 165123
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR GÖKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: glikoz, kahvaltı, laktik asit, kapasite. HDL Kolesterol. LDL kolesterol, VDL koleterol, kolesterol, trigliserit
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Egzersizden önce farklı glisemik indeksteki karbonhidrat alımının egzersiz kapasitesine etkisi ve kan şeker düzeyi ile kan laktat miktarı ilişkisini incelemek amacı ile yapılan bu çalışmaya Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda eğitimine devam eden 14 erkek öğrenci (yaşları 22,50 ± 1,87' yıl, boyları 174,42±5,10'cm., ağırlıkları 68,28±7,39 kg) gönüllü olarak katılmıştır. Egzersizden 120 dk önce birer hafta ara ile 800 k.kalorilik yüksek ve düşük glisemik indeksli kahvaltı tüketmişlerdir. Kan glikoz düzeyini belirlemek için kahvaltı öncesi, kahvaltı sonrası, egzersizden hemen sonra, egzersizden 30 dk sonra, egzersizden 60 dk sonra ve egzersizden 90 dk sonra katılımcıların kan örnekleri alınmıştır. Laktik asit için ise egzersiz öncesi, egzersizden hemen sonra ve egzersizden 10 dk sonra kan örnekleri alınmıştır. Kan glikoz konsantrasyonları (yüksek glisemik indeksli kahvaltı yapan gurubun Kön 90.57 ± 6.81 mg/dl, Kson 129,42 ± 12,30' mg/dl, Eson 94.00 ± 24,95mg/dl, E30 Son 112,42 ± 16,50'mg/dl, E60 son.95,14 ± 18,01'mg/dl. E90 son 87,66 ± 15,83'mg/dl, düşük glisemik indeksli kahvaltı yapan gurubun: Kün 90.14 ± 6,84 mg/dl, Kson 110,28 ± 22,90' mg/dl, Eson 101,85 ± 11,44' mg/dl. E30 «>" 104,28 ±11,90 mg/dl, E60 son.95,00 ± 9,09 mg/dl, E90 son 90,53 ± 9,08'mg/dl) olduğu saptanmıştır. Kahvaltı sonrası guruplar arası fark 19,147 mg/dl ve anlamlılık düzeyi 0,011 ile istatistiksel açıdan anlamlı farklılık vardır (p0,05). Laktik asit ölçümlerinde yüksek glisemik indeksli kahvaltı yapan gurubun laktik asit düzeyleri (Eftn 12,13 ± 1,00 mg/dl, ESOI154,94 ±21,61 mg/dl, EIO son37,58 ±9,42 mg/dl') düşük glisemik indeksli kahvaltı yapan gurubun laktik asit düzeyleri (Eftn 11,47 ± 0,90 mg/dl, ESOI155,96 ±21.97mg/dl, E,0 son35,45 ±6,83 mg/dl') olarak saptanmıştır, guruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (P>0,05). Farklı glisemik indeksli kahvaltı alımının koşu kapasitesini etkilemediği nabız değerlerinden ve laktik asit seviyelerinden değerlendirilmiştir. Gruplararasında anlamlı bir fark yoktur. Grupların kolesterol. LDL kolesterol. HDL kolesterol, VDL kolesterol, trigliserit değerlerinde anlamlı bir fark yoktur. Sonuç olarak egzersizden önce farklı glisemik indeksli kahvaltı alımının kan glikoz düzeyini etkilediği, fakat laktik asit. koşu performansını. HDL Kolesterol, LDL kolesterol, VDL koleterol, kolesterol, trigliserit değerlerini istatistiksel açıdan anlamlı olarak etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
79 ABSTRACT This study aimed to understand the relationship between how does consuming carbohydrate in different glycemic index before exercise effect the exercise capacity,and the relationship between blood glukos level and blood lactic acid amount.14 male students (age 22,50-+]. 87 year,height 174,42- +5, lOcrn, weight 68,28'-+7,39kg) from Niğde University Physical Education and Sports High School took place voluntary in this study.The group diveded into two and 120 minutes before the exercise each week had a 800 calori high and low glycemic indexed breakfast.To determine the glucos levels of the group;before breakfast,after breakfastjust after exercise,30 minutes after exercise,60 minutes after exercise,and 90 minutes after exercise we took the blood samples of the groups. The group who had high glycemic indexed breakfast had; Kpre 90,57- +6,81mg/dl,Klast 129,42-+12,30'mg/dl, Elast 94.00-+24,95mg/dl. E301asl 112,42-+16,50'mg/dl,E601ast 95,14-+18,01'mg/dl,E901ast 87,66- +15,83'mg/dl.The group who had low glycemic indexed breakfast had;Kpre 90,14-+6,84mg/dl, Klast 110,28-+22,90'mg/dl, Elast 101,85-+ll,44?mg/dl, E301ast 1 04,28-+ 11.90mg/dl,E601ast 95,00-+9.09mg/dl,E901ast 90,53- +9,08“mg/dl.Between two groups after breakfast values were 19,147mg/dl and meaningful level was 0,011, statistically there are meaningful differences (p0.05).For the lactic acid measurements the group who had high glycemic indexed breakfast;the levels of the lactic acid were;(Epre 12.13- +l,00mg/dl, Elast 54,94-+21,61mg/dl ElOlast 37,58-+9,42 mg/dl') and for the group who had low glycemic indexed breakfast the levels of the lactic acid were;( Epre ll,47-+0,90 mg/dl, Elast 55,96-+21,97mg/dl. ElOlast 35.45-+Ö.83 mg/dl”). For the other measurement times the differences between two groups are not meaningful statistically (p>0,05)80 By looking the values of pulse and lactic acid levels we can say that having different glycemic indexed breakfast does not effect the capacity of running.There are no meaningful differences between the groups.There are no differences in values of cholesterol,HDL Cholesterol, VDL Cholesterol.and thriglicerids between two groups.. As a result,having different glycemic indexed breakfast before exercise effects the blood glucos consantrations,but does not meaningfully effect the values of lactic acid,running performance,HDL Cholesterol, LDL Cholesterol,VDLCholesterol,cholesterol,thriglicerids. Key words; glukos,breakfast,lactic acid,hdl,ldl,vdl,cholesterol,thriglicerids.