Velofaringeal yetmezliğin tanı ve tedavisinin manyetik rezonans ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 165133
  2. Yazar: RAMAZAN DAVRAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER ETLİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Velofaringeal yetmezlik, VFY, MRG V, Velopharyngeal insufficiency, VPI, MRI VI
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
2. ÖZET Amaç: Konuşma bozukluklarının en önemli nedenlerinden birisi Velofaringeal yetmezlik (VFY)'dir. VFY, Velofaringeal (VF) sfinkter mekanizmasının normal fonksiyonunu engelleyen yumuşak damağın ve farinks duvarlarının, yapısal veya nöromüsküler bozukluğunu ifade eder. Bu çalışmada VFY tanısında dinamik MR yönteminin etkinliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Yaşlan 6-18 arasında değişen 16' sı kontrol grubu ve 16' sı VFY tespit edilen hasta grubu olmak üzere toplam 32 olgu çalışma kapsamına alındı. Hasta grubu için çalışma kapsamına alnıma kriterleri, damak yarığına sekonder VFY' si bulunan ve kooperasyon kurulabilecek uygun yaşta olması idi. İncelemeler kafa sarmalı ile sırt üstü pozisyonunda gerçekleştirildi. İncelemelerde önce istirahat durumunda sagittal, aksiyal ve koronal planda Tl FSE ağırlıklı çekimler yapıldıktan sonra velofarenksin /esss/ ve /emmm/ fonasyonlan sırasındaki hareketlerini izlemek amacıyla sagittal, aksiyal, ve koronal planda True-FISP sekansı ile dinamik incelemeler yapıldı. Her bir plan ile nazofarenks ve VF'in değişik yöndeki hareketleri incelendi. Pre-operatif ve post-operatif yumuşak-sert damak uzunluğu, VF derinlik ve VFA'ya ait elde edilen veriler istatistiksel olarak Student-t-testi ile analiz edildi. Bulgular: Kontrol grubunda ortalama velofaringeal açıklık (VFA) istirahat halinde 1.54 cm2 iken VFY hastalarında, bu alan pre-operatif 1.91 cm2 ve post-operatif 1,36 cm2 olarak tespit edildi, /esss/ fonasyonu sırasında kontrol grubunda tam kapanma saptanırken VFY grubunda pre-operatif VFA ortalama 3.52 cm2 idi. Post-operatif dönemde hastaların sadece üçünde VF kapanma olmadı, /emmm/ fonasyonu sırasında kontrol grubununda ortalama VFA 1.71 cm2 iken bu alan VFY grubununda, pre-operatif dönemde 3.14 cm2 ve post-operatif dönemde 1,46 cm2 olarak saptandı. Sonuç: VFY tanısı almış olguların tedavi takibi çok önemli olmakla beraber bugüne kadar takipte hem invaziv hemde X-ışını içeren teknikler kullamlmıştrr. MRG, VFY'nin tam ve tedavi takibinde, ek bir tetkike gerek kalmadan kullamlabilecek objektif, noninvaziv, güvenilir ve etkin bir modalitedir.
Özet (Çeviri)
3. SUMMARY Objective: Velopharyngeal insufficiency (VPI) is one of the most important causes of speech disorders. It's an expression of structural and neuromuscular disorder of soft p alate a nd p harnygeal w alls c ompromises no rmal function o f v elopharygeal ( VP) sphincter mechanism. Feasibility of MR technique in VPI diagnosis is investigated. Material and methods: A total of 32 c ases (16 with VPI and 16 controls), between ages of 6 and 1 8 were included in the study. The criteria for inclusion of patients in the study were, presence of VPI secondary to cleft palate, persistence of VPI post operatively and appropriate age for patient cooperation. We performed our examinations in supine position using head coils. Initially, FSE T1W images were acquired in sagittal, axial and coronal planes in resting position followed by sagittal, axial and coronal dynamic acquisitions of TrueFISP images in order to observe velopharyngeal motion during /s/ and /m/ phonations. With each plane, the nasopharyngeal and velopharyngeal motion was investigated in different directions. Student's-? test was used for statistical analysis concerning data on VP depth and VPI. Results: Average VPA was 1.54 cm2 in resting position while it was 1.91 cm2 and 1.36 cm pre- and post-operatively, respectively. Total closure was observed in the control group during /s/ phonation, while pre-operative VPA was 3.52 cm in the VPI group. Only three patients did not have closure in the postoperative period. The average VPA was 1.71 cm2 in the control group during IvdJ phonation, while in VPI group it was 3.14 cm2 and 1.46 cm2 pre- and post-operatively, respectively. Conclusion: Although follow-up of treatment in with VPI patients is of importance, invasive useing X-ray were used in follow-up until today. In both diagnosis and follow-up of VPI, MRI is an objective, non-invasive and a feasible method without further need for any other additional methods.