Premenopozal tip 2 diabetes mellituslu hastalarda hipotalamo-hipofizer-gonadal aksın ve over fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve kan şekeri regülasyonu ile ilişkisi
The investigation of hypothalamu-pituitary-gonadal axis and ovarian functions in patients with premenoposal type 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 165144
  2. Yazar: CUMALİ GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD ÜNLÜHIZARCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, polikistik over sendromu, polikistik ovaryan değişiklikler, buserelin testi, kan şekeri regülasyonu, type 2 diabetes mellitus, polycystic ovary syndrome, polycystic ovarian changes, buserelin test, diabetic regulation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Tip 2 Diabetes Mellitus (Tip 2 DM) hipergliseminin en sık nedenidir ve insulin direnci ile buna sekonder gelişen hiperinsülinemi ile karakterizedir. Hastaların çoğu obezdir ve obezite insülin direncinin oluşmasına katkıda bulunur. Polikistik Over Sendromu (PKOS) kronik anovulasyon, hirsutizm, amenore ve hiperandrojenizm ile karakterizedir. Premenopozal kadınların en sık rastlanılan endokrin bozukluklarmdandır. PKOS' unda altta yatan mekanizma tam olarak anlaşılmamış olmasına rağmen yüksek oranda insülin direnci ve hiperinsülineminin olduğu anlaşılmıştır. Literatürde, PKOS hikayesi olan kadınlarda tip 2 DM prevalansınm normal populasyona göre daha yüksek olması yanında tip 2 DM vakalarında da PKOS' un sık olduğu bildirilmektedir. Bununla birlikte, tip 2 DM'lu hastalarda kan şekeri regülasyonu ve HHO aks ve ovaryan steroidogenez arasındaki ilişkiyi gösteren bir çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada 46 tip 2 DM' lu hastada PKO ve PKOS prevalansı ve bu hastalardaki hormonal değişiklikler prospektif bir şekilde incelenmiştir. Hastalar iki gruba ayrılmış; bazalde HbAlc< % 7 olan 12 hasta ve HbAlc> % 7 olup kan şekeri regülasyonu yapılabilen ve HBAlc'de anlamlı düşmeler sağlanabilen (% 1 ve üzerinde) 22 hasta çalışmaya alınmıştır. Yirmi iki kişilik hasta grubu kan şekeri regülasyonu öncesi ve sonrasında hormonal, klinik ve metabolik parametreler açısından incelenmiş tedavi öncesi ve sonrası bu parametreler açısından farklılık bulunmamıştır. Aynı hasta grubu ile (22 hasta) kliniğimize başvurduğunda DM' u regüle olan hasta grubu (12 hasta) arasında hormonal, klinik ve metabolik parametreler kıyaslandığında her iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç olarak; tip 2 DM' li hastalar PKOS bakımından artmış riske sahip değildir ve diabet regülasyonun HHO aks ve ovaryan steroidogenez üzerine etkisi belirgin değildir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF HYPOTHALAMO-PITUITARY- GONADAL AXIS AND OVARIAN FUNCTIONS IN PATIENTS WITH PREMENOPOSAL TYPE 2 DIABETES MELLITUS ABSTRACT Type 2 diabetes mellitus (DM) is the most common form of hyperglycemic state which is characterized by insulin resistance and compensatory hyperinsulinemia, particularly in obese subjects. Polycystic ovary syndrome (PCOS) which is characterized by menstrual abnormalities, hirsutism and hyperandrogenemia is a common and heterogeneous disorder. It is the most common endocrine disorder of women and it affects 5-10 % of women of reproductive age. Although the mechanisms underlying PCOS are not well understood, insulin resistance and hyperinsulinemia have been recognized in alarge number of PCOS subjects. Increased prevalence of DM in patients with PCOS has been suggested. To our knowledge, there is no any study investigating the effects of glucose regulation in HHG axis and ovarian steroidogenesis in patients with type 2 diabetes mellitus. In this prospective study, we have investigated PCO and PCOS prevalence and the effects of glucose regulation in HHG axis and ovarian steroidogenesis in patients with type 2 DM. Patients were classified into two groups; the patients with DM (HbAlc%7). The second group was investigated before and after the glucose regulation in terms of HHG axis and ovarian steroidogenesis. Our data showed that PCOS prevalence is not different in patients with type 2 DM. Twenty-two patients with DM were investigated before and after diabetic regulation in terms of clinic, metabolic and hormonal parameters and there were any difference in these parameters before and after the therapy. There were any difference in these parameters between group 1 and group 2 before and after the diabetic regulation. In conclusion, patients with type 2 diabetes mellitus have no increased prevalence of PCOS and the diabetic regulation in patients with type 2 diabetes mellitus have any effect in HHG axis and ovarian steroidogenesis.