Hemodiyaliz hastalarında abdominal aort anevrizması sıklığı ve risk faktörleri
Insidans and risk factors of abdominal aort aneurysm in hemodialysis patients
- Tez No: 165178
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKHAN NERGİZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Abdominal Aort Anevrizması, Ultrasonografi, Diabetes Mellitus, Yaş 28
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Hemodiyaliz Hastalarında Abdominal Aort Anevrizması ve Risk Faktörleri Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında mortalite ve morbiditenin en sık nedeni olarak kardiyovasküler hastalıklar gösterilmektedir. Ancak geleneksel risk faktörleri diyaliz hastalarında artmış kardiyovasküler mortaliteyi tam olarak açıklayamamaktadır. Yanı sıra, bu hastalar volüm yüklenmesi, anemi, yüksek üremik toksin düzeyi, proteinüri, malnütrisyon, hipoalbüminemi, inflamasyon, protrombotik faktörler, artmış oksidatif stres, anormal kalsiyum-fosfor metabolizması, hiperparatiroidizm, arterio-venöz fistül varlığı ve vasküler kalsifikasyonlar gibi ek risk faktörlerine sahiptir. Abdominal aort anevrizması ( AAA ) erişkin erkeklerdeki ölüm nedenlerinin başta gelen nedenlerinden biridir. Asemptomatik ve rüptüre AAA nın sıklığı ve yaş-standartize mortalitesi son yıllarda giderek artmaktadır. Ultrasonografi gibi; kolay ve ucuz inceleme yöntemlerin kullanıma girmesi ve giderek artan ortalama yaşam süresi bu duruma katkıda bulunmaktadır. Altmış yaş üzeri erkeklerde sıklık % 4-9 olarak bildirilmektedir. Avrupa'da altmış yaş üzerindeki ölümlerin % 2' sinin AAA'na bağlı olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle son zamanlarda AAA taramasının değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sayısı artmaktadır. Çalışmaya en az 3 aydır hemodiyalize giren, 40 yaş üzeri 647 hemodiyaliz hastası ve sağlıklı kontrol populasyondan 40 yaş üzeri 185 hasta dahil edildi. HD hastaları hemodiyaliz işleminin ortasında supin pozisyonunda B-mode gri skala ultrasonografik projeksiyon kullanılarak infrarenal aorta ve suprarenal aortanın transvers çap ve anterior-posterior çap ölçümleri yapıldı. Abdominal aortanın ultrasonografi ile taramasında 3,5 mHz problu portabl ultrasonografi makinesi kullanıldı (Hitachi EUB-405 plus). Hastalarda AAA sıklığı ve bunun yaş, cinsiyet, diyaliz süresi, vücut kitle indeksi, kan basıncı, DM, sigara, hemoglobin, hemotokrit, serum albümin, CRP, homosistein, kalsiyum, fosfor, PTH, total kolesterol, TG, HDL ve LDL kolesterol düzeyleri arasındaki ilişki araştırıldı. Değerlendirmede AAA 27sıklığının, HD hastaları ile kontrol grubu karşılaştırıldığında anlamlı olarak HD grubunda yüksek olduğu saptandı ( p < 0.05). Çalışmaya alınan bireyler cinsiyete göre ayrıldığın da ; Hemodiyaliz grubundaki erkeklerde AAA sıklığı anlamlı yüksek saptandı ( p< 0.05). Univariate analizde hemodiyaliz hastaları ve çalışma parametreleri incelendiğinde yaş, erkek cinsiyet, DM, hiperlipidemi ve PTH arasında anlamlı ilişki gözlendi. Ancak multivariate analizde bağımsız değişkenler yalnızca yaş, erkek cinsiyet ve DM olarak saptandı. Çalışmamız da, hemodiyaliz hastalarında abdominal aorta anevrizması riskinin arttığını ve risk artışında en temel faktörler olarak ileri yaş, erkek cinsiyet ve diyabet varlığının ön plana çıktığını saptadık. Bulgularımız ; bu risk faktörlerine sahip hemodiyaliz hastalarında düzenli tarama programları ile AAA lı olguların saptanarak gerekli girişimlerin yapılmasının hastaların yaşam sürelerine katkıda bulunulabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Insidans and Risk Factors of Abdominal Aort Aneurysm in Hemodialysis Patient Cardiovascular disease is the most common reason of morbidity and mortality in patients with end-stage renal disease. But traditional risk factors can not explain the increased risk of cardiovascular mortality in dialysis patients. Also these patients have additional risk factors like expanded total body volume, anemia, increased uremic toxin level, proteinuria, malnutrition, hypoalbuminemia, inflammation, prothrombothic factors, increased oxidative stress, abnormal calcium- phosphor metabolism, arteriovenous fistula and vascular calcification. Abdominal aort aneurysm (AAA) is one of the major mortality reason in adults males. The incidence and age-related mortality in asymptomatik and ruptured AAA has been increased last years. Detecting the aneurysm with a simple and cost-efeective method like USG and longer life span contributes to this increased incidence The incidence above 60 years ranges between %4 to %9. For this reason recent studies focus on evaluation and screening of AAA. This study performed with 647 patients, who are on dialysis for at least three months, and 185 patient in the control group whose ages range 40 and over. HD patients evaluated in the supine position with B- mode gray scale ultrasonografic projection. The procedure performed in the middle period of hemodialysis. Transvers diameter and anteroposterior diameter of infrarenal aorta and suprerenal aorta were measured.