Tekrarlayan ve eskimiş düşükle sonuçlanan olgularda ilk trimester gebelik endometriyumunda apopitozis/proliferasyon dengesi ve bunu etkileyen mekanizmalar
The apoptosis/proliferation balance between recurrent and missed abortion in first trimester endometrium
- Tez No: 165179
- Danışmanlar: PROF.DR. ALP CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: apopitozis, desidua, düşük, endometriyum, kaspaz-bağımlı apopitozis 36, abortion, apoptosis, caspase-dependent apoptosis, decidua, endometrium 37
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Tekrarlayan ve Eskimiş Düşükle Sonuçlanan Olgularda İlk Trimester Gebelik Endometriyumunda Apopitozis / Proliferasyon Dengesi ve Bunu Etkileyen Mekanizmalar Bu çalışmada yasal ve düşük sonrası endometriyum küretajlaraıdan elde edilen doku örneklerinde apopitozis varlığının test edilmesi amaçlandı. Bu amaçla iyi bilinen apopitozis belirteçlerinden TÜNEL ve aktif kaspaz 3 enziminin varlığı ve yanı sıra anti- NAPO antikoru kullanıldı. Apopitotik hücre tiplerinin belirlenmesi için panlökosit işaretleyicisi olan CD45, epitel hücre işaretleyici anti-pansitokeratin antikoru kullanıldı. Genel desidua dokusu bütünlüğü konfokal mikroskopta DIC tekniği ve/veya hücre F-aktin filamanlarının işaretlenmesiyle yapıldı. Sonuçta normal endometriyumda apopitozis saptanamazken düşük olgularında çeşitli derecelerde apopitozis saptandı. Bulgular her üç apopitozis belirteciyle de desteklendi. Tekrarlayan düşüklerdeki apopitozis spontan düşüklere göre anlamlı derecede fazlaydı. Apopitotik hücre tipi belirlenmesinde, apopitotik hücrelerin lökositler ve epitel hücreleri olmadığı anlaşılıp bunların desidua hücreleri olabileceği anlaşıldı. Sonuç olarak tekrarlayan düşük olgularında herhangi bir nedenle apopitozisin uyarıldığı ve bunun sonucu olarak düşüğün oluştuğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Apoptosis/Proliferation Balance Between Recurrent and Missed Abortion in First Trimester Endometrium In present study, existence of apoptosis in decidual endometrial tissue samples obtained after legal (< 10 weeks of gestation) or spontaneous /recurrent abortion cases was evaluated. Well-established apoptotic markers such as TUNEL-labeling, active caspase3 enzyme and NAPO antibody omission assays were implemented to test the apoptotic index and cellular localization. In order to determine the apoptotic cell types, a panleucocyte marker, CD45, and an epithelial marker, anti-pancytokeratin antibody were applied. General decidual tissue structure was determined either by illustrating the F-actin filaments or using DIC technique. While no apoptotic cell was determined in normal decidua, varying amount of apoptotic cells were found in abortion cases. Apoptosis was confirmed by all three apoptotic markers which significantly increased in recurrent miscarriages compared to sporadic miscarriages. Interestingly, apoptotic cells were not the member of neither leucocytes nor epithelial cells but were the decidual cells, prefentially located beneath the glands and periarteriolar regions. Overall data clearly showed that apoptosis occurs in recurrent miscarriage possibly due to an unknown apoptotic inducer, therefore increases the apoptosis and consequently triggers the abortion.