Böbrek transplant hastalarında insülin direnci
Insülin resistance in renal transplant patients
  1. Tez No: 165177
  2. Yazar: ALİ OĞUZ AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ERBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Posttransplant diabetes mellitus, insulin direnci, kalsinörin inhibitörleri 39, Posttransplant diabetes mellitus, insulin resistance, calcineurin inhibitors. 40
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET BÖBREK TRANSPLANT HASTALARINDA İNSÜLİN DİRENCİ Böbrek nakli sonrasında özellikle immünsüpresif ilaçların etkisiyle gelişen PTDM hasta, greft ve kardiyovasküler sistem üzerine olan olumsuz etkilere neden olur. PTDM oluşumunda insülin direnci önemli rol oynar. Bu çalışmada idame doz immünsüpresif tedavi kullanan (idame doz steroid, takrolimus ve siklosporin) böbrek transplant hastalarında insülin direnci ile ilişkili olabilecek faktörleri değerlendirmeyi amaçladık. 18-60 yaş arası 51 hasta çalışmaya alındı. Hastalarda nakilden sonra en az 6 ayı geçirmiş olmaları, 10 mg dan az steroid tedavisi ve kalsinörin inhibitörlerinden birini (takrolimus veya siklosporin) kullanmaları, diabetik olmamaları dahil edilme kriteri alındı. İnsülin duyarlılığı HOMA ve C-ISI yöntemi ile değerlendirildi. Bunun için 8 saatlik açlık ertesi 75 gram standart OGTT ile hastaların 0. 30. 60. 90. ve 120. dakikalarda serum insülin ve glukoz değerleri ölçüldü. Serum glukoz değeri hegzokinaz metodu ile OlympusAU 270 cihazı ile, serum insülin düzeyleri radyoimmunoassay ile ölçüldü. İnsülin duyarlılığı ile transplantasyondan sonra geçen süre, dializ süresi, yaş, bun, kreatinin, HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliserit, ürik asit, kreatinin klirensi, vücut-kitle indeksi, bel/kalça çevresi, kan basıncı değerleri arasındaki ilişki değerlendirildi. Hastalar antihipertansif-antihiperlipidemik ilaç kullanımı, aterosklerotik kalp hastalığı öyküsü, akut rejeksiyon, canlı-kadavra nakil, diyaliz tipi açısından sorgulandılar ve insülin duyarlılığı açısından değerlendirildiler. Çalışmada siklosporin ve takrolimus kullanan hastalar arasında insülin duyarlılığı bakımından anlamlı bir fark saptanmadı. HOMA ve C-ISI metoduyla artmış yaş ile insülin duyarlılığı genel populasyondan farklı şekilde enterasan olarak artmış bulundu. Yüksek kreatinin değerleri ile yüksek HOMA değeri arasında anlamlı ilişki saptandı. Yüksek HOMA değerleri olan hastalarda C-ISI ile insülin duyarlılığı düşük olarak saptandı. Bu çalışmada transplant hastalarında insülin direnci ile ilişkili değişkenler değerlendirilmiş ve anlamlı sonuç elde edilememişsede transplant hastalarında insülin duyarlılığım araştırmaya yönelik daha duyarlı yöntemlerle yapılacak çalışmalarla PTDM için risk altındaki hastaların izlenmesi daha kolaylaşacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INSULIN RESISTANCE IN RENAL TRANSPLANT PATİENTS PTDM occuring especially as a result of immunosuppressive agents has marked undesirable effect on patient, graft survival and cardiovascular system in renal transplant patients, insulin resistance plays a pivotal role in the pathogenesis. The purpose of the study is to assess the influence of different variables on insulin resistance in renal transplant patients under maintenance dose of calcineurin inhibitors either cyclosporin A or tacrolimus and steroids. The study was performed with 51 patients aged ranged 18 to 60 years. Participants sought to have being nondibetic, had transplants at least 6 months ago, using steroid less than 10 mg, using one of the calcineurin inhibitors (tacrolimus, cyclosporin) as an inclusion criteria. HOMA and C-ISI used for assesment of insulin sensitivity. Patients had standart 75 gr OGTT after 8 hours fasting. Serum glucose measured with hexokinase method using Olympus AU 270 device, insulin measured with radyoimmunoassay method. The relationship between insulin sensitivity and time after transplantation, pretransplant dialysis time, age, blood urea nitrogen, creatinine, HDL cholesterol, LDL cholesterol, tryglicerid, uric asid, creatinine clearance, body-mass index, waist- hip ratio, blood pressure analyzed. Patients also screened for antihypertensive- antilipidemic drug usage, atherosclerotic coronary heart disease, acute rejection episodes, living related-cadeveric transplants, and dialysis type before transplantation and relationship between these variables and insulin sensitivity determined. There wasn't any significant difference in insulin sensitivity between patients using tacrolimus or cyclosporine. Increased age found to be with increased sensitivity not ecpected for general population. There was a significant correlation with increased creatinine and increased HOMA values. Patients with increased HOMA values had decreased C-ISI values. The present study analyzed different variables influencing insulin resistance in transplant patients. There weren't any significant relationship between known risk factors and insulin resistance on maintenance doses immunosuppresive theraphy. Studies with different methods will identify risk factors for PTDM and high risk patients will be screened more easily.