Günübirlik cerrahide ebeveyn anksiyetesi ve beklentilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of parental anxiety and desire in day case surgery unit
- Tez No: 165298
- Danışmanlar: PROF.DR. TURGAY ÖCAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn anksiyetesi, ebeveyn beklentisi, Parental anxiety, parental desire
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
m ÖZET Oğuzalp H., Günübirlik Cerrahide Ebeveyn Anksiyetesinin ve Beklentilerinin Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık Tezi. Ankara, 2005. Çalışmanın amacı, günlük cerrahi ünitesinde ameliyat olan çocukların ebeveynlerinin anksiyetesinin ve beklentilerinin değerlendirilmesidir. Etik kurul izni alındıktan sonra günlük cerrahi ünitesinde ameliyat olacak 200 çocuk hastanın anne ve babalarına anket formu uygulanmıştır. Anket formu, hasta ameliyathaneye girdikten sonra ebeveynlerden her ikisine verilmiştir. Verdikleri cevabın hastaya bakımı etkilemeyeceği anlatılmıştır. İstatistiksel değerlendirme t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak yapılmıştır. Ebeveynlerin durumluk ve sürekli anksiyete puanlan yüksek bulunmuştur. Anne ve babalarda eğitim seviyesi ve gelir düzeyi yüksek olan grup da durumluk anksiyetete değişme olmazken sürekli anksiyetete düşme görülmüştür.Annelerin durumluk ve sürekli anksiyeteleri babalara göre yüksek bulunmuştur. Daha önce ameliyat olan çocukların annelerinde durumluk anksiyete düşük çıkarken babalarda fark bulunmamıştır. Ebeveynlerin yüksek oranda bilgilendirilme istedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Oğuzalp H. Evaluation of Parental anxiety and desire in Day Case Surgery Unit Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Anethesiology and Reanimation. Ankara, 2005. The aim of the study was to evaluate the parental anxiety and desire in day case surgery unit. Following ethical committee approval, a questionnaire was applied to both of the parents of 200 children who were undergoing surgery in day case surgery unit. The questionnaire was given to parents after their children were enter in operation room. They had been informed that their answers wouldn't have effect the care given to the children. The data were analyzed using t test and oneway varyans analysis. The State-Trait Anxiety Inventory(STAI) showed that the mothers and fathers anxiety level high. When the family income and education level increase, state anxiety level is not change but trait anxiety level decrease.The STAI scores showed that the mothers had a higher level of anxiety compared with the fathers.Parents were less anxious if their child had undergone surgery in the past.This too,was significant only for mothers.We conclude that parents of children undergoing surgery desire perioperative information.