Yüksek riskli hemotolojik malignansilerde serum galaktomannan antijen pozitifliğinin klinik korelasyonu
Clinical correlation of serum galactomannan antigen positivity in patients with high-risk hematological malignancies
- Tez No: 165376
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMRÜM UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Aspergillus, galaktomannan, preemptif tedavi, Aspergillus, galactomannan, preemptive therapy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
IV ÖZET Durusu Tanrıöver M. Yüksek riskli hematolojik malignansilerde serum galaktomannan antijen pozitifliğinin klinik korelasyonu. Hacettepe Üniversitesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2005. Aspergillus infeksiyonları altta yatan ciddi hastalığı ve immün baskılanması olan hastalara bakım veren hekimler için tam bir tam ve tedavi ikilemi oluşturmaktadır. Bu çalışmada Hacettepe Hastanesi İç Hastalıkları Servislerinde yatan ve invazşiv aspergillozis yönünden yüksek riskli hematolojik malignansisi olan hastalarda seri serum galaktomannan (GM) düzeyi ölçümleri ile Aspergillus infeksiyonları arasında klinik korelasyon olup olmadığı araştırılmıştır. Ekim 2001 ve Ağustos 2003 tarihleri arasında servislerde yatan fungal infeksiyon açısından yüksek risk taşıyan hastaların yattıkları günden başlayarak günlük hasta ziyaretleri ile klinik izlemleri, kültür üremeleri, görüntüleme tetkiklerinin sonuçlan hastaların eksitus veya taburcu olmalarına veya hastanın çalışmadan kendi isteğiyle çıkmasına kadar kaydedildi. Araştırma kriterlerine uygun olan 45 hastanın 58 epizodu süresince haftada iki gün alman kan örneklerinden çalışma sonunda GM düzeyleri ölçüldü. Hastalar kanıtlanmış, düşük ve yüksek olasılıklı ÎA'sı (invaziv aspergillozis) olanlar ve İA'sı olmayanlar olarak ayrıldı. Kanıtlanmış ve yüksek olasılıklı İA'sı olanların tümünde klinik olarak da fungal infeksiyon düşünülürken, düşük olasılıklı İA'ların %8 1.3 'ünde ve İA omayanlarında %18.9'unda klinik olarak akciğerde fungal infeksiyondan şüphelenilmiş olduğu görüldü. GM pozitifliğinin eşik değerinin üretici firma önerisi doğrultusunda 1.5 kabul edilmesiyle duyarlılık %42.9 ve özgüllük %64.9 olarak hesaplandı. Eşik değerinin 1.0'a indirilmesiyle duyarlılık %80.9'a çıkarken özgüllük %35.1'e geriledi. Ardışık iki pozitif değer aranması koşulu ile 1.5, 1.0, 0.7 ve 0.5 eşik değerleri temel alınarak duyarlılıklar sırasıyla %33.3, %52.4, %71.4 ve %80.9; özgüllükler ise %78.4, %70.1, %54.1 ve %37.8 olarak bulundu. Tanıyı ve preemptif tedaviyi yönlendirecek, tedaviye cevabın izlenmesine yardımcı olacak ve gereksiz ampirik tedaviyi azaltacak bir klinik belirteç olarak serum GM antijen ölçümleri umut vericidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Durusu Tanrıöver M. Clinical correlation of serum galactomannan antigen positivity in patients with high-risk hematological malignancies. Hacettepe University, Department of Medicine, Speciality Thesis, Ankara, 2005. Aspergillus infections constitute a great diagnostic and therapeutic dilemma for doctors who care for patients with severe underlying diseases and immmunosuppression. In this study, the clinical correlation between Aspergillus infections and serial serum galactomannan (GM) level measurements in patients at high risk for invasive aspergillosis who were admitted to Hacettepe University Medical wards between October 2001 and August 2003 was investigated. The clinical course, culture growths, results of the imaging studies of patients were recorded with daily visits until exitus or discharge or patient's will to quit the study, starting from the day they were admitted. GM levels were measured at the end of the study in the blood specimens that were drawn twice a week in 58 episodes of 45 patients who were eligible for the study. They were classified as proven, probable, possible invasive aspergillosis (IA) or those without LA. Invasive fungal infection was suspected on clinical grounds in all patients with proven and probable IA, and in 81.3% of possible IA and 18.9% of those with no IA. When the cut-off value for positivity was accepted 1.5 as proposed by the manufacturer, the sensitivity was found to be 42.9% and the specificity 64.9%. As the cut-off value was lowered to 1.0, the sensitivity rose to 80.9% but the specificity declined to 35.1%. When sequential positivity were required with the cut-off values of 1.5, 1.0, 0.7 and 0.5, the sensitivities were 33.3%, 52.4%, 71.4% and 80.9%, and the specificities were 78.4%, 70.1%, 54.1% and 37.8%, respectively. In conclusion, serum GM antigen measurements are promising as a clinical marker that will guide diagnosis and preemptive therapy, help monitor the response to therapy and lower unnecessary empirical use of antifungal therapy