Erzurum'da ki sürücülerin demografik özelliklerinin tespiti ve sürücülerinin trafikteki davranışlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 165446
  2. Yazar: TALİP ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET NEZİH KÖK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, Sürücü davranışları
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
IV ÖZET Teknolojinin gelişmesiyle karşımıza çıkan olumsuz sonuçlardan birisi trafik kazalarıdır. Türkiye trafik yoğunluğu dikkate alındığında dünyada trafik kazalarının en yoğun olduğu ülkelerden birisidir. Trafik kazaları nedeni ile Türkiye'nin ödediği ekonomik ve sosyal bedel çok yüksek düzeylere ulaşmıştır. Kazaların ortaya çıkmasında en büyük etken yol, çevre ve araç faktörlerinden ziyade insan faktörüdür. Sürücülere bağlı sebepler ise insan faktörü içinde çok belirgin bir şekilde ön plana çıkmaktadır. Sürücülerin yaş, cinsiyet, eğitim gibi demografik özelliklerinin yanı sıra trafiğin akışı sırasında sürücülerin davranışları, kişilik özellikleri genel motivasyon düzeyi, fizyolojik durumu, risk algısı, kişinin kendine, yaşamına, diğer insanlara, trafik kurallarına yönelik tutum ve davranışları gibi faktörler sürücülerin trafik ortamındaki davranışlarını belirler ve sürücüyü direksiyon başına geçer geçmez olumlu veya olumsuz bir şekilde etkiler ve trafik kazaların meydana gelmesinde önemli rol oynar. Bu uzmanlık çalışmasında, Erzurum'daki aktif sürücülerin demografik özelliklerini tespit etmek, trafik ortamında nasıl davrandıklarını, sürücü yaşamlarında trafik kazası yapıp yapmadıklarını ve nedenlerini tespit etmek amacıyla yapılan bir anket çalışmasını içermektedir. Araç olarak araştırma kapsamına otomobil, kamyon, tır, minibüs ve otobüs alınmıştır. Araştırmaya 500 aktif sürücü katılmıştır. Eksel 7.0 ve SPSS 7.5 paket istatistik programına veriler yüklenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen veriler tablolar halinde düzenlenmiştir ve sonuçları değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlı veriler incelendiğinde, bayan sürücülerin trafikte daha uyumlu sürücüler olduğu, daha az ve basit kazalar yaptığı görüldü. Sürücü yaşı arttıkça trafik kuralı ihlalinin azaldığı, trafik kuralına gösterilen özenin arttığı görüldü. Alkol kullanan, hız sınırlarını aşan, trafik kuralını ihlal eden, kendine güvenen, araç içinde saldırgan, stresli ve sabırsız olduğunu belirten sürücülerin daha çok trafik kazası yaptığı görüldü.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY Traffic accidents are one of the negative results of the devoloping tecnology in the world. İn taking the intensive traffic in the higway in to consideration, Turkey is one of the countries whichs has the highest traffic accidents. Economic and social cost of traffic accident in Turkey has reached an alarming level. The most comman cause of these accidents happened is not rood, environment and vehicle factors. The cause is human factor. Drivers are important source of human factor. Behoviour of drivers on traffic is effected by many condition. These condition are not only demographic features as like age, sexuality, educationol, background,etc... but olso personality, general motivation level, physiologicol situotion, risk perception, and their view of themselves, their life and other people. These are effecled to drivers when driving and these factors may be coused to traffic accidents. That survey includes the questionnorie study which canduct o n t o d etermine d rivers d emographic features, t heir b ehaviour o n t raffic a nd accident experience of drivers in Erzurum. Cars, buses, tır, lorries, minibuses, and otobuses are taken as vehicles for the research content. Five hundred active drivers joined in this research. Exvel 7.0 and SPSS 7.5 programmes were used for statistical assessment. Datas are obtained from that survey was edited with graphics and results was evaluled. When important statistical findings was examined. İt was see that woman drivers are more adaptable, they have less and simple accident. More age of drivers get old, more low traffic rule infraction and more attention to traffic rules was detevted. Drivers, who are alcoholic, passes over speed limits, infracts to traffic rules, self- suffucient, aggressive, stressfull and impatient in their vehicle have more accident was observed. Keyword: Traffic Accident, Driver Behaviour