Alfa-tokoferol ve L-karnitinin radyasyona maruz kalmış ratların tükrük bezleri üzerine etkisi
- Tez No: 165450
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HARUN ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, tükrük bezi, antioksidan, a-tokoferol, L-karnitin. iv, Radiotherapy, saliva gland, antioxidant, a -tokoferol, L-carnitine
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Baş boyun bölgesine uygulanan radyasyonun terapötik etkisinin yanında çok sayıda yan etkisi de vardır. Tükrük bezi de bu bölgeye uygulanan radyasyondan dolayı önemli ölçüde hasar gören dokulardan biridir. Radyoterapinin yan etkilerini önleme amacıyla antioksidanların kullanıldığı bilinmektedir. Çalışmamızda, deney hayvanlarında radyoterapi ile kombine olarak kullanılan alfa tokoferol ve L-karnitin'in tükrük bezindeki histopatolojik değişikliklere karşı etkili olup olmadığı araştırıldı. Çalışmanın başlangıcında 25 adet sağlıklı rat kullanıldı. Bunlar kontrol grubu(lgrup), radyoterapi grubu(2.grup), radyoterapi ve alfa-tokoferol grubu(3.grup), radyoterapi ve L-karnitin grubu(4.grup), radyoterapi ile alfa-tokoferol ve L-karnitin kombinasyonu grubu (5.grup) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. 3.gruba alfa- tokoferol iki gün süre ile intramusküler 10 mg/kg/gün dozunda verildi. 4.gruba L-karnitin iki gün süreyle intraperitoneal 100 mg/kg/gün dozunda verildi, ö.gruba alfa-tokoferol intramusküler 10 mg/kg/gün ve L-karnitin 100 mg/kg/gün dozunda kombine olarak verildi, ikinci gün sonunda 2.,3.,4. ve 5. Gruplara 15 cGy tek seferde radyasyon uygulandı. Radyasyon sonrası 3 gün daha 3.gruba alfa tokoferol intramusküler, 4. gruba L-kamitin intraperitoneal ve 5. gruba alfa-tokoferol intramusküler ve L-kamitin intraperitoneal kombine olarak belirtilen dozlarda verilmeye devam edildi. Radyoterapi uygulaması sonrasındaki 10. gün 5 gruba dahil hayvanların tamamı genel anestezi (Ketamin 100 mg/kg) altında usulüne uygun bir biçimde dekapite edilerek tükrük bezleri çıkarıldı. Yapılan histopatolojik inceleme sonucu, alfa-tokoferol ve L-karnitinin ayrı ayrı ve kombine kullanımının radyoterapinin dejeneratif etkisini anlamlı ölçüde azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Summary Radiation applied to head-neck region has a great quantity of side effects in addition to its therapatic effect. Saliva gland is one of significantly damaged tissues due to radiation applied to this region. It has been known that anti-oxidants are used for preventing side effects of radiotherapy. In our study, we investigated whether Alpha- tokofero! and L- carnitine used combinely with radiotherapy in experiment animals become effective against histopathologic changes in saliva gland. In the initiation of the study, 25 healthy rats were used. These rats were divided into 5 groups: such as, control group (1 * group), radiotherapy group (second groups); Alpha-tokoferol group (the third group), radiotherapy and L-carnitine group (the fourth) Alpha-tokoferol together with radiotherapy and L- carnitine combination group (the fifth group). Alpha-tokoferol in dose of 10mg/kg/day intramuscularly for two days was administered to the third group. L-camitine was administered for the fourth group intraperitoneally in the dose of 100mg/kg/day for two days. Alpha-tokoferol in the dose of 10mg/kg/day intramuscularly and L- carnitine 100mg/kg/day were given combinely for the fifth group. In the end of the second day, 1 5cGy radiation was applied to the 2nd 3rd,4th and 5* groups in one time. For three days after radiation; Alpha-tokoferol was administered introperitoneally to the fourth group, Alpha-tokoferol intramuscularly was given to the fifth group, and together with L- carnitine to the fifth group in defined doses introperitoneally. On the tenth day after radiotherapy, all the animals in five groups were decapitated suitably under general anesthesia, and their saliva glands were extracted (Ketamin 100mg/kg). In the result of histopathologic examination, it was seen that the use of alpha- tokeferol and L-cartinine separately or combinely reduced degenerative effects of radiotherapy significantly.