Interlekuan-6 geni polimorfizminin koroner arter hastalığı ve yaygınlığı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The relationship between interleukin-6 gene polymorphism, coronary artery disease and its severity
  1. Tez No: 165449
  2. Yazar: ÖZNUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞULE KARAKELLEOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Kalp Hastalığı, Inflamasyon, Genetik Polimorfizm, Coronary Heart Disease, Inflammation, Genetic Polymorphism
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Ill ÖZET INTERLEUKIN-6 GENİ POLİMORFİZMİNİN KORONER ARTER HASTALIĞI VE YAYGINLIĞI İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ inflamasyon koroner kalp hastalıklarının (KKH) anahtar komponentidir. Akut faz proteinlerinin seviyelerinin, kardiyovasküler olayların başlangıcı ile ilişkili ve öngösterici olduğu gösterilmiştir, lnterleukin-6 (IL-6), akut faz proteinlerinin sentezinin düzenlenmesinde major rol oynar. Yapılan çalışmalarda IL-6 gen polimorfizminin, KKH riski ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ancak gen polimorfizminin, KKH'nın yaygınlığı ve akut koroner sendromlar ile ilişkisini gösteren çalışmalar yeterli değildir. Bu çalışmanın amacı, IL-6 genindeki polimorfizmin, KKH gelişimindeki rolünü göstermek ve yaygınlığı ile ilişkisi olup olmadığını değerlendirmektir. Çalışmaya ST elevasyonu olmayan akut koroner sendromlu 28 hasta (22 erkek, 6 kadın; ortalama yaş: 59.3 ± 9.9 yıl) ve kararlı angina pektorisli 22 hasta (17 erkek, 5 kadın; ortalama yaş: 60.5 ± 9.1 yıl) alındı. Tüm hastalara koroner anjiyografi yapıldı. Hastalardan alınan kan örneklerinden genomik DNA izole edildi. IL-6 geni -174 G>C, -572 G>C ve -597 G>A polimorfizmlerinin belirlenmesi için, ilgili bölgelere uygun primerler kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile IL-6 geninin 174, 572 ve 597. kodonlarını içine alan bölgeler çoğaltıldı. PCR'dan sonra meydana gelen amplikonlar restriksiyon enzimleri ile muamele edildi ve %2 agaroz jel elektroforezinde görüntülendi. Bu çalışmada IL-6 geni -174 G>C polimorfizmi tespit edilen hastaların hepsi akut koroner sendrom grubuna dahildi (p=0.028). IL-6 geni -174 G>C polimorfizminin diyabet ve aile öyküsü ile birlikteliği anlamlı bulundu (p=0.007, p=0.03, sırasıyla). Çalışmaya alınan hastalarda, IL-6 geni -572 G>C polimorfizmi varlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi (p>0.05). Hastaların koroner anjiyografisinde tespit edilen hasta damar sayısı ile, IL-6 geni -174 G>C ve -572 G>C polimorfizmi arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Çalışmaya alınan hastalarda IL-6 geni -597 G>A polimorfizmine ise rastlanmadı. Sonuç olarak IL-6'nın inflamasyon ve plak kararsızlığı üzerine olan etkilerinin, genetik polimorfizmle ilişkili olabileceği kanaatine varıldı. Diyabet ve aile öyküsü ile -174 G>C polimorfizmi birlikteliği, genotipik özelliklerin KKH'nın değişik risk faktörleriIV üzerinde de etkisi olabileceğini düşündürmektedir.Ancak bu genotipik özelliklerin klinik pratikte kullanılabilmeleri için daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELATIONSHIP BETWEEN INTERLEUKIN-6 GENE POLYMORPHISM, CORONARY ARTERY DISEASE AND ITS SEVERITY Inflammation is a key component of coronary heart diseases. It is shown that the levels of acute-phase proteins are associated with the onset of cardiovascular events and predictors. Interleukin-6 (IL-6) plays a major role in the regulation of the acute-phase proteins synthesis. In the studies carried out, it was shown that IL-6 gene polymorphism is associated with the risk of coronary heart diseases. But, the studies indicating the relationship of gene polymorphism with the incidence of coronary heart disease and acute coronary syndromes are not adequate. The purpose of this study is to show the role of IL-6 gene polymorphism in the development of coronary heart disease and to evaluate whether there is a relationship with the incidence of it. 28 patients (22 of them are male, 6 of them are female and mean age was 59.3 ± 9.9 years) with non ST elevation acute coronary syndrome, and 22 patients with stable angina pectoris (17 of them are male, and 5 of them are female and mean age was 60.5 ± 9.1 years) were included in the study. Coronary angiography was applied to all patients. Genomic DNA was isolated from the blood samples of patients. In order to be determined IL-6 gene -174 G>C, -572 G>C and -597 G>A polymorphisms appropriate primers were applied to the related regions, and the regions including in i 174, 572, 597 codons of IL-6 gene were amplified using polymerase chain reaction (PCR). The amplicons occuring after PCR were digested with restriction enzymes, and they were imagined in 2 % agarose gel electrophoresis. In this study, all the patients in whom IL-6 gene -174 G>C polymorphism were detected, were included in acute coronary syndrome group (p=0.028). It was found that there was a significant relationship between IL-6 gene -174 G>C polymorphism and diabetes mellitus (DM) and family history (p=0.007, p=0.03, respectively). In the patients included in the study, there was no significant distinction between groups as regards IL-6 gene -572 G>C polymorphism (p>0.05). Also there was no statistically significant distinction between the number of diseased vessels detected in coronary angiography of the patients and IL-6 gene -174 G>C and -572 G>C polymorphisms (p>0.05). There was no IL-6 gene -597 G>A polymorphism in the patients included in the study.VI In conclusion; we concluded that effects of IL-6 on inflammation and plaque instability may be related to genetic polymorphism. The relationship between DM and family history with -174 G>C polymorphism is considered that genotypic features may have impact on various risk factors of coronary heart diseases. But, further studies are required to use these genotypic features in clinical practice.