Prostat kanserinde STAMP2 geninin ekspresyonu
Expression of STAMP2 in prostate cancer
  1. Tez No: 165466
  2. Yazar: BORA İRER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKUT KEFİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Gen ekspresyonu, Androjen, STAMP, Prostate cancer, Gene expressition, Androgen, STAMP
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
PROSTAT KANSERİNDE STAMP2 GENİ'NİN EKSPRESYONU Dr. Bora İRER, Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Üroloji AD, İzmir Son yıllarda prostat kanserinin androjen yanıtlı evreden androjen yanıtsız evreye geçişinin altında yatan moleküler mekanizmaların aydınlatılması için, prostatta ekspresyonu androjenlerle düzenlenen birçok yeni gen tanımlanmıştır. Çalışmamızda yeni tanımlanmış STAMP (six transmembrane protein of prostate) gen ailesinin üyesi olan STAMP2 geninin RNA ve protein düzeyindeki ekspresyon profilinin androjenlerle ilişkisini ve STAMP2 proteininin hücre içindeki lokalizasyonunu göstermeyi amaçladık. Androjen uygulanmış LNCaP hücreleri, androjen uygulanmamış LNCaP hücreleri, androjen reseptörü içermeyen DU145 hücreleri ve STAMP2 geni transfekte edilen COS-7 hücrelerinden RNA ve protein elde edildi. STAMP2 geninin ekspresyon profili ve bu ekspresyona androjenlerin etkisi RNA ve protein düzeyinde northern blot ve western blot yöntemleriyle gösterildi. Ayrıca transfekte STAMP2 proteinin ve androjen uygulaması sonrası eksprese olan doğal STAMP2 proteinin hücre içi lokalizasyonu sırasıyla COS-7 ve LNCaP hücrelerinde konfokal immunflorasans mikroskobi ile belirlendi. LNCaP hücrelerinde STAMP2 geninin RNA ve protein düzeyinde ekspresyonunun androjenlerle regüle olduğu, androjen uygulamasının süresi ile ekspresyon şiddetinin ilişkili olduğu ve androjen reseptörü içermeyen DU145 hücrelerinde STAMP2 ekspresyonunun olmadığı ortaya konuldu. İmmunflorasans çalışması sonucunda COS-7 ve LNCaP hücrelerinde STAMP2 proteininin golgi kompleksine ve hücre membranına lokalize olduğu gözlendi. Sonuç olarak STAMP2 geninin prostat kanserinin patogenezinde ve androjen yanıtlı evreden androjen yanıtsız evreye geçişinde yer alan mekanizmalarda rol alabileceği gösterildi. STAMP2 proteininin hücre içindeki lokalizasyonun belirlenmesiyle, bu proteininin prostat kanserinin tanısında ve antikor aracılı tedavisinde kullanılabilecek aday molekül olabileceği ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
EXPRESSTION OF STAMP2 IN PROSTATE CANCER Dr. Bora İRER, Dokuz Eylül University, School of Medicine, Department of Urology, İzmir In recent years, many novel androgen regulated genes were described in prostate in order to clarify the molecular mechanisms underlying the transition of prostate cancer from androgen dependent stage to independent stage. In this study we aimed to evaluate the intracellular localization, and the interaction between the androgens and the RNA and protein expression profile of STAMP2 gene which is a member of the novel STAMP gene family. RNA and protein were obtained from androgen treated LNCaP cells, untreated LNCaP cells, DU145 cells with no androgen receptor, and STAMP2 transfected COS-7 cells. The expression profile of STAMP2 gene and the effect of androgenes on the expresstion was shown in RNA and protein levels by using Northern and Western blotting methods. Additionally intracellular localization of both transfected STAMP2 protein in COS-7 cells and naturally expressed STAMP2 protein after androgen treatment in LNCaP cells was evaluated by using immunofluorescence microscopy. We found that the RNA and protein expression of STAMP2 gene in LNCaP cells are regulated by androgenes, the power of expression is incresed with the duration of androgen treatment and there is no STAMP2 expression in DU145 cells which has no androgen receptor. As a result of the immunofluorescence microscopy study we observed that STAMP2 protein was localized at golgi complex and cell membrane. In conclusion we have demonstrated that STAMP2 gene might have a role in transition of prostate cancer from androgen dependent stage to androgen independent stage and therefore in the pathogenesis of prostate cancer. With the determination of intracellular localization of STAMP2 protein, we have shown that STAMP2 might be a candidate molecule for the diagnosis and immunotherapy of prostate cancer.