Düşünce ve dil ölçeği Türkçe formunun şizofreni hastalarında geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Reliability and validity study of Turkish form of thought and language index in schizophrenia patients
  1. Tez No: 165465
  2. Yazar: HALİS UŞAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KÖKSAL ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, düşünce bozuklukları, dil bozuklukları, Düşünce ve Dil indeksi. l
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ili. ÖZET: Düşünce ve Dil Ölçeği Türkçe Formunun Şizofreni Hastalarında Geçerlilik ve Güvenirlilik Çalışması: Dr. Halis Ulaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri A.D, Narlıdere, 35340, Inciraltı izmir, e-mail: [email protected]. Amaç: Şizofrenide görülen düşünce ve dil bozuklukları, şizofreninin önemli ve az anlaşılmış özelliklerinden biridir. Düşünce bozukluğu genelde düşünce içeriği ve süreci bozuklukları olarak 2 bölümde ele alınmaktadır. Ancak şizofrenideki düşünce bozukluğunun düşünce sürecindeki bozukluk ile daha ilişkili olduğu öne sürülmektedir. Bu çalışmanın amacı P.F Liddle ve arkadaşları tarafından geliştirilen“Düşünce ve Dil ölçeğinin”Türkçe Formunun şizofreni hastalarında, geçerlilik ve güvenilirliğini saptamaktır. Yöntem: Çalışma DSM IV ölçütlerine göre Şizofreni tanısını karşılayan 82 hasta ve 49 sağlıklı gönüllü grubundan oluşan, toplam 131 kişilik bir örneklem ile yapıldı. Şizofreni hastalarına sosyodemografik veri formu, Düşünce ve Dil ölçeği (DDÖ), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Klinik Global izlenim (CGI) ve Calgary Şizofrenide Depresyon ölçeği (CDÖ) uygulandı. Kontrol grubuna ise sosyodemografik veri formu ve DSM-IV Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu (SCID) uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular DDÖ'nün geçerli ve güvenilir olduğu konusunda açık kanıtlar sağlamıştır. Yapılan faktör analizinde DDÖ'nün düşünce fakirleşmesi ve düşünce dağınıklığı olmak üzere 2 faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve kabul edilebilir bir iç tutarlılık gösterdiği saptandı (r=0.75). Ayrıca DDÖ'nün görüşmeciler arası güvenirliliğinin yüksek olduğu (düşünce fakirleşmesi için r=0.97, düşünce dağınıklığı için r=0.72), test-tekrar test güvenirliliğinin düşünce fakirleşmesi için daha yüksek olduğu (düşünce fakirleşmesi için r=0.78, düşünce dağınıklığı için r=0.44) ve hasta grubu ile kontrol grubu arasında ayırt ediciliğinin olduğu (p< 0.001) gösterildi. Sonuç: Bu çalışmayla Türkçe'ye kazandırılan Düşünce ve Dil ölçeği standardize ölçüm aracı özelliklerini taşımaktadır. Düşünce ve Dil ölçeğinin şizofrenide görülen düşünce ve dil bozuklukları ile ilgili klinik ve işlevsel beyin görüntüleme çalışmalarına katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV. İNGİLİZCE İSİM ve ÖZET: Reliability and Validity Study of Turkish Form of Thought and Language Index in Schizophrenia Patients: Introduction: Thought and language disorders are one of the important and (ess understood characteristics of schizophrenia. Thought disorder is generally considered in two parts as thought content and thought process. However, it has been suggested that thought disorder in schizophrenia is strongly related to impairment in thought process. The aim of this study was to demonstrate validity and reliability of Turkish form of“Thought and Language index”in schizophrenia patients, which has been developed by P.F. Liddle et al. Method: Our sample consisted of a total of 131 volunteers, including 82 schizophrenia patients who met DSM-IV criteria for schizophrenia and 49 healthy volunteers. Sociodemographic data form, Thought and Language Index (TLI), Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Clinical Global Impressions (CGI) and Calgary Depression Scale (CDS) were administered to patients with schizophrenia. Sociodemografic data form and Structured Clinical Interview for DSM- IV (SCID) were performed for healthy controls. Results: We found dear evidence about reliability and validity of TLI in our study. Poverty of thought and disorganization of thought were found as two factors in TLFs factor analysis and TLI has an acceptable internal consistency (r=0.75).