Hemşirelerde örgütsel çatışma türleri ve çözümleme yaklaşımları
Organizational conflict types and the investigation of resoluation approaches in nurses
- Tez No: 165551
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER ARGON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Çatışma Türleri, Çatışma Çözümü 266
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu çalışma, hemşirelerin hangi tür çatışmaları yaşadığını ve yaşanan çatışmaların çözümünde hangi yöntemlerin kullanıldığını saptamak ve gerek örgüt içinde yaşanan çatışma türlerinde gerekse çözüm yöntemlerinin belirlenmesinde demografik faktörlerin etkili olup olmadığını karşılaştırmak ve çatışma türü ile çözümleme yöntemleri arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Ocak 2004 -Haziran 2004 tarihleri arasında görev yapmakta olan 603 hemşire çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmada veriler,araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Rahim Örgütsel Çatışma Ölçeği I ve Rahim Örgütsel Çatışma Ölçeği II (A,B,C Formları) kullanılarak toplanmıştır. Birinci kısım envanter için oc=.75, ikinci kısım envanterden A formu için x =.76, B formu için oc =.73, C formu için cc=.80 bulunmuştur. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik, tek yönlü varyans analizi ( ANOVA), Pearson's Moment Product Correlation Analizleri ve Tukey-HSD ve Tamhane'T2 Post Hoc testt yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; hemşirelerin kendi içinde (puan ortalaması 15.62), grup içinde (puan ortalaması 22.96), gruplar arasında (puan ortalaması 15.80) orta düzeyde çatışma yaşadıkları saptanmıştır. 265Hemşirelerin çatışma çözümleme yöntemlerinden bütünleştirme yöntemini (puan ortalaması 27.85), hükmetme yöntemini (puan ortalaması 16.12), uyma yöntemini (puan ortalaması 21.14), uzlaşma yöntemim (puan ortalaması 15.65), kaçınma yöntemini (puan ortalaması 18.93) orta düzeyde kullandıkları saptanmıştır. Hemşirelerin yaşadıkları çatışma türleri ile çatışmalarda kullandıkları çözümleme yöntemleri arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışmanın bu sonuçlan doğrultusunda çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been planned as a descriptive study to determine what kind of conflicts the nurses have and which methods are being used in the resolution of these conflicts and to compare whether the demoghraphic factors are effective in determination of the types of conflicts and their resolution methods and to find whether there is a relation between conflict types and their resolution methods. The subjects were 603 nurses working in Aegean University Faculty of Medicine Research and Application in January 2004-June 2004. Data was collected by the use of personel information form, Organisational Conflict Scale I and Organisational Conflict Scale II (A,B,C Forms). For the first part of inventory a=.75, for the second part of inventory A form