Diz osteoartritli hastalarda WOMAC, KOOS ve SF-36 değerlendirmelerinin sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of the results of WOMAC, KOOS and SF-36 evaluations for the patients with knee osteoarthritis
  1. Tez No: 165598
  2. Yazar: FEYZA ŞULE BADILLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARZU RAZAK ÖZDİNÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, WOMAC indeksi, KOOS, SF-36, yaşam kalitesi 62, Knee osteoarthritis, WOMAC index, KOOS, SF-36, quality of life 64
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Diz osteoartriti dünyada en sık karşılaşılan kas iskelet sistemi rahatsızlığıdır ve 65 yaş üstündeki nüfusun %7,5-40'ını etkilemektedir. Toplumda sakatlık yaratan nedenlerin başında yer almaktadır ve tedavisi için ekonomik yönden büyük bütçeler gerektirmektedir.Bu sebeplerden dolayı uzun yıllardan beri osteoartritin prevalansı,etyopatogenezi, risk faktörleri ve yaşam kalitesi üzerine etkileri klinisyenler tarafından araştmlmaktadır. Çalışmamızda yukarıda bahsedilen bilgileri göz önüne alarak diz osteoartriti olan hastalarda WOMAC, KOOS ve SF-36 değerlendirmelerinin arasındaki ilişkiyi irdelemeyi amaçladık. Osteoartrite özel değerlendirmelerden en sık kullanılan sorgulama (WOMAC) ile daha yeni bir osteoartrit değerlendirme sorgulamasını (KOOS) karşılaştırmayı; ek olarak genel sağlık değerlendirilmesinde kullanılan sorgulama (SF-36) ile hastalığa özel olarak kullanılan değerlendirmelerin farklılıklarım araştırmak istedik. MATERYAL VE METOD: Çalışmaya 42-85 yaş arasında olan ve Haseki Hastanesi Ortopedi Polikliniği'nce diz osteoartriti tanısı konulan 121 hasta alındı. Araştırmaya alınan hastalara araştırmanın amacı kullanılan sorgulama formları ve ne amaçla kullanıldıkları detaylı olarak anlatıldı. Hastalarda; VAS değerlendirmesi, gonyometrik ölçüm, Vücut kütle indeksi değerlendirmeleri yapılmıştır.Hasta değerlendirme formu KOOS diz değerlendirme formu,WOMAC indeksi ve SF-36 değerlendirme formu doldurulmuştur. BULGULAR : SF-36 alt gruplarından genel sağlık ve KOOS alt grubundan semptom 61arasındaki sıra ilişkisi istatistiksel olarak anlamsız bulundu. Aynı şekilde SF-36 alt grubu genel sağlık ve KOOS alt gruplarından ağrı arasındaki sıra ilişkisi ; SF-36 fiziksel fonksiyon alt grubu ve KOOS semptom alt grubu; SF-36 fiziksel fonksiyon ve KOOS ağrı alt grupları ; SF-36 mental sağlık alt grubu ve KOOS semptom alt grubu arasındaki sıra ilişkileri istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Bunların dışında kalan alt grupların sıra ilişkileri ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. WOMAC indeksi alt grupları ve KOOS indeksi alt grupları arasındaki sıra ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. WOMAC alt grupları ve SF-36 alt grupları arasındaki ilişkiye baktığımızda; WOMAC ağrı ve SF-36 genel sağlık, Womac sertlik ve SF-36 genel sağlık, WOMAC fonksiyon ve SF-36 genel sağlık, WOMAC sertlik ve SF-36 sosyal fonksiyon, WOMAC ağrı ve SF-36 enerji, WOMAC sertlik ve SF-36 enerji, WOMAC ağrı ve SF-36 mental sağlık, WOMAC sertlik ve SF-36 mental sağlık, WOMAC ağrı ve SF-36 MCS, WOMAC sertlik ve SF-36 MCS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sıra ilişkisi göremedik. Bu alt gruplar dışında kalan alt gruplar ise birbirleriyle korele bulunmuştur. TARTIŞMA :Bu bilgilerimiz sonucunda KOOS'un WOMAC'a oranla SF-36 parametrelerine daha korele olduğunu fakat her iki sorgulamanın da kişilerin fiziksel sağlığını değerlendirdiğini, mental sağlıkları hakkında bilgi vermediğini, SF-36'nın ise hem fiziksel hem de mental sağlığı sorguladığını gördük. Eğer klinisyenin amacı fiziksel fonksiyonu değerlendirmek ise KOOS'un; hem fiziksel hem mental sağlığını değerlendirmek ise KOOS ve SF-36'nın kullanılmasınn daha yararlı olacağı kanısındayız.Ayrıca değerlendirmeye alınan kişilerin yaşlarının ve fiziksel aktivite beklentilerinin de değerlendirme sorgulamasına karar vermede önemli kriterler olduğu sonucuna vardığımızı bildiririz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction and aim: Osteoarthritis of the knee are the most prevalent musculoskeletal complaints worldwide, affecting 7.5- 40 % of the population by the age of 65 years. There are a major cause of disability and pose a significant economic burden on the community. For that reason the prevelance, etiopathogenesis and risk factors of osteoarthritis were researched from the clinicians for years. The aim of our study was to determine the corelation of WOMAC, KOOS and SF-36 in patients with knee osteoarthritis. Also was to compare the index, which was frequently used and designed specifically for OA (WOMAC) with the index, which was used recently (KOOS) and addition of this to search the difference between health related assessment(SF-36) and specially for O A indexes. Material and method: One hundered twenty one patients with knee osteoarthritis, from Haseki Division of Orthopaedics were diagnosed, age between 42-85, admitted in this study. The aim of the study and the forms explained all the patients very clearly. Goniometric measurements and body mass index were performed. VAS, KOOS index, WOMAC index and SF-36 assessment were questionaired. Results : The correlation between general health subgroup of SF-36 and symptom subgroup of KOOS was statistically insignificant. Also the correlation between general health subgroup of SF-36 and pain subgroup of KOOS, physical function subgroup of SF-36 and symptom subgroup of KOOS, physical function subgroup of SF-36 and pain subgroup of KOOS, mental health subgroup of SF-36 and symptom subgroup of KOOS were statistically insignificantExcept these groups the correlation between the subgroups of KOOS and SF-36 were statistically significantThe correlation between the subgroups of WOMAC and the subgroups of KOOS were statistically significant. When we looked the relation between subgroups of WOMAC and SF-36 ; 63WOMAC pain and SF-36 general health, WOMAC stiffness and SF-36 general health, WOMAC function and SF-36 general health, WOMAC stifBiess and SF-36 vitality, WOMAC pain and SF-36 mental health, WOMAC stiffness and SF-36 mental health,WOMAC pain and SF-36 MCS,WOMAC stiffness and SF-36 MCS we couldn't find a statistically significant correlation. Except these subgroups, the correlation between the other groups were statistically significant. Discussion: The corelation between KOOS and SF-36 parameters were better than WOMAC and SF-36. WOMAC and KOOS are evaluated only physical condition but SF-36 are evaluated physical and mental condition together. If the clinician's aim is to evaluate physical condition, KOOS is the instrument of choice for evaluation; if the clinician's aim is to evaluate both physical condition and mental condition, KOOS and SF-36 should be used together. We suggested the age and prediction of physical activity level are also important to choise the evaluation index.