Pediyatrik yaş gurubundaki Hashimoto tiroiditli hastalarda gri skala ultrasonografi ve renkli doppler ultrasonografi bulgularının retrospektif karşılaştırılması
  1. Tez No: 165608
  2. Yazar: BAŞAR SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DENİZ AKATA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hashimoto's Disease, Color Doppler Ultrasound
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Ultrasonografi Ünitesi'ne Ekim 2003 ve Haziran 2004 tarihleri arasında başvuran Hashimoto tanısı almış 21 pediatrik yaş grubundaki hastada gri skala ultrasonografi (B-mod) ve renkli Doppler ultrasonografi bulguları karşılaştırıldı. Hashimoto hastalığı otoimmün mekanizmalarla gelişmekte ve çocukluk çağının guatr ve hipotiroidi nedenleri arasında başı çekmektedir. Hastaların tiroid volümleri, gri skaladaki gradeleri, renkü Doppler patemleri ve her İM tiroid lobundan ve inferior tiroidal arterlerden ortalaması alınan RI değerlerinin kıyaslaması yapıldı. Gri skala bulguları normal yada minimal değişiklik şeklinde değerlendirilen grupla (n=10), gri skala bulguları Hashimoto tiroicütinin bilinen özelliklerini taşıyan grup arasında (n=ll), RI açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Tüm hasta popülasyonunun RI değerinin ise önceki çalışmalarda farklı hasta grubuyla (iyot eksikliği) yapılan çalışmalarda belirtilen düzeylerde ve sağlam popülasyonun ortalamasının belirgin altında olduğu izlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, gray scale (B-mode) and color Doppler ultrasound findings of the nonmedicated Hashimoto's disease patients in the pediatric age that are referred to Hacettepe University Medical Faculty Radiology Department Ultrasonography Unit during October 2003 and June 2004, are compared. Hashimoto's disease results from autoimmune mechanisms and is the leading cause of goitre and hypothyroidism in pediatric age group. Thyroid volumes, gray scale grades, RI values as a mean of those obtained from both thyroid lobes and inferior thyroidal arteries and color Doppler paterns have been evaluated. The patient group that showed no or minimal gray scale findings (n=10) and the group with marked gray scale findings (n=ll) showed no significant difference in terms of RI values. When compared with literature, RI values of all patients were in concordance with the RI values found in previous studies (iodine deficincy) and significantly below the RI value of healthy population.