Midazolamın ratlarda eritrosit deformabilitesi ve plazma viskozitesi üzerine etkisi
  1. Tez No: 165610
  2. Yazar: CEREN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ELİF BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Eritrosit deformabilitesi, Plazma viskozitesi, Midazolam, Mikrodolaşım, Rat iv, Erythrocyte deformability, Plasma viscosity, Midazolam, Microcirculation, Rat
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Erdoğan C, Midazolamın ratlarda eritrosit deformabilitesi ve plazma viskozitesi üzerine etkisi: Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı uzmanlık tezi olarak hazırlanmıştır. Ankara 2004 Eritrosit deformabilitesi dokulara oksijen taşınmasında kilit rol oynayan önemli bir fizyolojik faktördür. Plazma viskozitesi ise kan akımına karşı direncin esas belirleyicilerindendir. Cerrahiye ve kullanılan anestetik ajanlara bağlı olarak bu iki faktörde meydana gelen değişiklikler araştırma konusu olmuştur. Ancak, günümüzde sedasyon, indüksiyon ve idamede sıklıkla yeğlenen bir anestetik olan midazolamın eritrosit deformabilitesi ve plazma viskozitesi üzerine etkisini araştıran bir çalışmaya ulaşılamamıştır. Bu araştırmada, midazolamın ratlarda eritrosit deformabilitesi ve plazma viskozitesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Etik komite izni alındıktan sonra, 20 adet 250-300 gr Wistar albino erkek rat rasgele 3 gruba ayrıldı. Grup I: kontrol (n=8), grup II: midazolamın ticari formulasyonundaki yardımcı maddelerden oluşan karışımdan, 50 mg/kg doza karşılık gelen miktarda (cc olarak) i.p. enjeksiyon yapılan grup (n=5) (15 mg NaCl, 8,28 mg %37'lik HC1 çözeltisi, pH ayan için 1 N NaOH), grup III: 50 mg/kg midazolam i.p. (n=7). İlaç verilmesini takiben 7. dk 'da hafif eter anestezisi altında kan örnekleri alındı ve kan örneği santrifüj edilip plazma, viskozite çalışması için ayrıldı. Eritrosit deformabilitesi, çökelti lökositten arındırılıp, süzülme süresi fotoelektrik prensiple çalışan bir cihaz yardımıyla elektronik olarak hesaplandı. Plazma viskozitesi cone-plate viskometre ile 1 1,25-450 l/sn arasında değişen 6 farklı kayma hızında ölçülerek ortalamaları alındı. İstatistiksel analizler ANOVA testi ile yapıldı. Sonuçta her 3 grup arasında anlamlı bir fark bulunamadı. Özellikle uzun dönem, yoğun bakım hastalarında kullanılan midazolamın bu iki parametre üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığım gözlemlemek, midazolamın klinik kullanımda güvenilirliğini arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT At the microcirculation level erythrocyte deformability and plasma viscosity are the main determinants of the resistance against blood flow. The decrease of erythrocyte deformability is one of the risk factor for cardiovascular morbidity. The objective of the study is to determine the effects of midazolam on erythrocyte deformability and plasma viscosity in rats. After Ethical Committee approval, 20 male Wistar Albino rats randomly allocated in to three groups. One group was the control. The second group were given the same chemical as is used to dissolve midazolam in its pharmaceutical form, but not midazolam itself. The rats in the third group were given midazolam in its pharmaceutical form. The erythrocyte deformability and plasma viscosity in each of the three groups were similar. In conclusion, midazolam did not have any effects on these parametres. So, midazolam can be used safely in patients with problems at microcirculation level.