Sağlıklı erişkin bireylerde yüksek çözünürlüklü (3T) manyetik rezonans görüntülemeile Nervus opticusun intraorbital parçasının bilgisayar destekli 3 boyutlu rekonstrüksiyonu ve hacminin hesaplanması
Computer aided 3-dimensional reconstruction and volume calculation of the intraorbital part of the optic Nerves of healthy adults with high resolution (3T) magnetic resonance imaging sections
- Tez No: 165611
- Danışmanlar: PROF.DR. MESERRET CUMHUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Yüksek çözünürlüklü Manyetik Rezonans Görüntüleme, N.opticus intraorbital parçası, 3 Boyutlu rekonstrüksiyon, Hacim analizi, Surf Driver, Osirix, High Resolution Magnetic Resonance Imaging, Intraorbital Part of The Optic Nerve, 3 D Reconstruction, Volume Analysis, SurfDriver, Osirix
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET Tatar İ. SAĞLIKLI ERİŞKİN BİREYLERDE YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ (3 T) MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME İLE NERVUS OPTICUS'UN INTRAORBITAL PARÇASININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ 3 BOYUTLU REKONSTRÜKSİYONU VE HACMİNİN HESAPLANMASI. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Tezi. Ankara 2005. Son yıllarda MRG tekniğinin çok hızlı ilerlemesi; demyelinizan hastalıklarda optik sinir tutulumunun detaylı incelenmesi gerektiğini ve optik atrofi gibi gelişmiş ülkelerle birlikte artık ülkemizde de hızla artan geriatrik yaş grubunu ilgilendiren patolojilerin tanımlanmasında bir standart belirlenmesi gerekliliğini doğurmuştur. Bu gereklilik de nöroradyoloji ve nöroanatomi çalışmalarını optik sinir gibi daha küçük ve normal MRG sekanslarıyla çok da rahat görüntülenemeyen yapılara yöneltmiştir. Çalışmamızda 20-40 yaş arası majör bir nörolojik patolojisi olmayan 20 erkek 20 kadın gönüllü T.C. vatandaşı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji anabilim dalı bünyesindeki Siemens Allegra marka 3 Tesla manyetik gücündeki MRG cihazı ile T2 ağırlıklı 2mm kalınlığındaki ardışık beyin MRG sekansıyla incelenmiştir. Bu sekansın görüntülerinden n.opticus'un intraorbital kısmını oluşturan bulbus oculi'nin arkasından optik kanala kadar olan 10 ardaşık kesit Surf Driver isimli lisanslı bir yazılım ile üç boyutlu (3D) olarak rekonstrükte edilmiş ve oluşturulan rekonstrüksiyon modellerinden sağ ve sol n.opticus'un intraorbital parçalan ve n.opticus çevresindeki dura kılıflarının hacimleri hesaplanmıştır. Bulunan değerler yaş, cinsiyet, BMI ve AT değişkenleri ile karşılaştırılarak istatiksel analiz sonucu anlamlı bulunanlar belirtilmiştir. Sonuç olarak yaşa, cinsiyete ve BMI'e göre karşılaştırılan hacimler arası istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamış fakat AT' i normalin üstünde olan grupta normal gruba göre sağda ve solda optik sinir kılıfının dolayısıyla subaraknoid aralığın hacmi istatiksel olarak anlamlı artmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TATAR I. COMPUTER AIDED 3-DIMENSIONAL RECONSTRUCTION AND VOLUME CALCULATION OF THE INTRAORBITAL PART OF THE OPTIC NERVES OF HEALTHY ADULTS WITH HIGH RESOLUTION (3 T) MAGNETIC RESONANCE IMAGING SECTIONS. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis On Anatomy. Ankara 2005. The rapid improvements on MRI technique within recent years, brought out a tendency to investigate the optic nerve involvement in demyelinising diseases in a detailed manner and also revealed the need of establishing standart criteria on defining the pathologic conditions related to geriatric population, such as optical atrophy -that is more frequently seen in developed countries either in our country- directed neuroanatomical and neuroradiological studies to the structures like optic nerve that is smaller and hard to identify with routine MRI sequences. In this study, 20 female and 20 male volunteer Turkish citizens, aged between 20 and 40 have been investigated with T2 weighted and MRI sequences with 2 mm intervals. The imaging procedures have been performed with a Siemens Allegra MRI equipment which has 3 Tesla of magnetic power, within the Radiology Department of Hacettepe University Faculty of Medicine. 10 serial sections that form the intraorbital part of the optic nerve, extending from the bulbus oculi to the optic canal, have been used to get the three-dimensional (3D) reconstruction. The 3D reconstruction was brought out with a licensed software named SurfDriver. The volumes of the intraorbital parts of the optic nerve and optic nerve sheaths were calculated for either side. The results have been compared with some variables like age, gender, BMI and BP, and then the statistically significant analyses have been clarified. As a conclusion, there wasn't any statistically significant difference between the volumes compared to the age, gender or BMI. However, the optic nerve sheath volumes, consequently the subarachnoid space volumes were significantly increased in either side within the group that had higher values than normal BP, compared with the normal BP group.