Tip 2 Diabetes mellitus'lu hastalarda homosistein düzeylerinin mikroalbuminüri ve retinopati üzerine etkisi
  1. Tez No: 165612
  2. Yazar: KÜRŞAT DAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERHAT İÇAĞASIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Homosistein, mikroalbuminüri, retinopati, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, Homocysteine, mİCToalbuminuria, rethinopathy, hypertension, coroner artery disease
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ill ÖZET Diabette ateroskleroz gelişiminin hipergliseminin yanı sıra hipertansiyon, obezite, hiperlipidemi, HDL kolesteroldeki düşüklük ve sigara gibi risk faktörlerinin varlığına da bağlı olabileceği gösterilmiştir. Son yıllarda üzerinde durulan bir diğer risk faktörü ise homosisteindir. Hem klinik hem de deneysel çalışmalar plazma total homosistein seviyesindeki artışın vasküler hastalıklar için önemli ve bağımsız bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda, tip 2 diabetiklerde plazma homosistein düzeylerinin mikroalbuminüri ve retinopati ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya, Haziran 2004 ile Kasım 2004 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalında tip 2 diabet tanısı ile, takip edilen yaşlan 35 ile 80 arasında olan 24 erkek, 46 kadm toplam 70 hasta alındı. Aynı yaş ve cinsiyet grubundan 20 sağlıklı birey kontrol grubu olarak seçildi. Hasta grubu, mikroalbuminüri ve retinopati komplikasyonlan açısından 4 gruba ayrıldı. Birinci grup tip 2 diabetes mellitus nedeniyle takip edilen, diabete bağlı mikroalbuminüri ve retinopati komplikasyonu gelişmemiş 20 hastadan, 2.grup tip 2 diabetes mellitusa bağlı mikroalbuminüri komplikasyonu olan retinopati komplikasyonu olmayan 20 hastadan, 3. grup tip 2 diabetes mellitusa bağlı retinopati komplikasyonu olan milaoalbuminüri komplikasyonu olmayan 10 hastadan ve 4. grup da tip 2 diabetes mellitusa bağlı mikroalbuminüri ve retinopati komplikasyonlan olan 20 hastadan oluştu. Çalışma ve kontrol grubunun homosistein düzeyleri ölçüldü. Hipertansiyon ve koroner arter hastalığının varlığı araştınldı. Homosistein düzeyleri sağlıklı bireylerde 7.66Ü.98 umol/1 olarak saptandı. Grup l'de 9.65±3.42 umol/1, grup 2'de 10.97±3.71 umol/1, grup 3'te 15.06±9.34 umol/1, grup 4'te 14.71±5.33 umol/1 bulundu. Sonuç olarak; tip 2 diabetik hastalarda plazma homosistein düzeyleri grup 3 ve 4'te istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunurken (p0.05). LDL kolesterol yüksekliğinin homosistein düzeylerini etkilemediği ve homosistein düzeyi ile hipertansiyon ve koroner arter hastalığı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptandı (p>0.05).
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY It has been shown that atherosclerosos in diabetes may be connected with hyperglycemia and other risk factors like hypertension, obesity, hyperlipidemia, low HDL cholestherol and smoking. In recent years another popular risk factor is homocysteine. Either clinical or experimental studies have shown that increase in total homocysteine level is an important and independent risk factor for vascular disease. In our study, the relationship between homocysteine levels and microalbuminuria, rethinopathy were investigated in type 2 diabetics. Total 70 patients ( 24 men, 46 women; ages between 35 and 80 ) admitted to study whom followed in Cumhuriyet University Faculty of Medicine in Internal Medicine Department between June 2004 and November 2004. 20 healthy person at the same age and gender formed the control group. The study population devided into 4 groups from the historical point of view of microalbuminuria and rethinopathy complications. First group is consisted of 20 diabetic patients without microalbuminuria and rethinopathy complications, second group is consisted of 20 diabetic patients with rnicroalbuminuria and without rethinopathy complications, third group is consisted of 10 diabetic patients with rethinopathy and without rnicroalbuminuria complications, fourth group is consisted of 20 diabetic patients with microalbuminuria and rethinopathy complications. The homocysteine and LDL cholestherol levels of control and study groups are measured. The existence of hypertension and coroner artery disease were investigated. The homocysteine levels were found 7.66±1.98 umol/1 in control group, 9.65±3.42 umol/1 in first group, 10.97±3.71 umol/1 in second group, 15.06±9.34 umol/1 in third group, 14.71±5.33 umol/1 in fourth group. In conclusion, while plasma homocysteine levels were significant higher statistically in group 3th and 4th, diabetic patients (p0.05). It has been determined that higher LDL cholestherol doesn't effect homocysteine levels (p>0.05). There wasn't a significant correlation between homocysteine and hypertension and coroner artery disease (p>0.05).