Sivas il merkezinde doğumsal göğüs duvarı deformitelerinin araştırılması
  1. Tez No: 165616
  2. Yazar: FERİDE SAPMAZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYDIN NADİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs duvarı deformitesi, pektus ekskavatum, pektus karinatum, izole kosta anomalisi, prevalans, Chest wall deformity, pectus excavatum, pectus carinatum, rib abnormality, prevalance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV ÖZET Konjenital göğüs duvarı deformiteleri %0.1-1 arasında görülür. Bu çalışmada Sivas il merkezinde göğüs duvarı deformitesi prevalansını belirlemek, aym zamanda eşlik eden kas-iskelet sistemi anomalisi varlığım, ailesel öyküyü ve sosyoekonomik düzey ile göğüs duvarı deformiteleri arasındaki ilişkiyi saptamayı amaçladık. Bu çalışmada ki diğer bir amacımız da Sivas il merkezinde daha önce böyle bir çalışma yapılmamış olmasıydı. 2004-2005 eğitim öğretim yılı içerisinde 12 tane ilköğretim okulu sosyoekonomik düzeylerine göre gruplandırıldı. Sosyoekonomik düzeyi yüksek olan grupta 2 okulda 855 öğrenci, orta olan gruptan 3 okulda ve 872 öğrenci, düşük olan gruptan 7 okulda ve 1538 öğrenci tarandı. Tarama sonucu 44 çocukta göğüs duvarı deformitesi tespit edildi. Bunların %68 (n=30)'i pektus ekskavatum, %25 (n=ll)'i pektus karinatum, %7 (n=3)'si ise izole kosta anomalisiydi. Göğüs duvarı deformitesi tespit edilen çocukların hepsi asemptomatikti. Eşlik eden konjenital kas- iskelet sistemi anomalisine rastlanmadı. Ailesel öykü ise %13 (n=6) olarak tespit edildi. Pektus ekskavatumlu çocuklarda ailesel öykü %1 1 (n=5) pektus karinatumlu çocuklarda ise % 2 (n=2) olarak bulundu, izole kosta anomalisi olan çocuklarda ise ailesel öykü saptanmadı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde Sivas îl Merkezinde 3268 çocuk üzerinde yapılan tarama sonucu göğüs duvarı deformitesi prevalansı %1.3 olarak bulundu. Göğüs duvarı deformiteleri arasında pektus ekskavatum prevalansı %0.9, pektus karinatum prevalansı %0.3, izole kosta anomalisi prevalansı ise %0.1 olarak bulundu. Tespit ettiğimiz göğüs duvarı deformiteleri çok küçük oldukları için cerrahi gerektirecek boyutta değildi. Sosyoekonomik düzey ile göps duvarı defornrtelerinin görülme sıklığı arasında bir ilişki bulunmadı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Congenital chest wall deformities incidance is 0.1-1 %. Our goal was determine of chest wall deformities prevalance in Sivas province center and then establish companion lesions if there are, and the last, evaluate genetic connections. Another reason of this study was there isn't study like this for Sivas province. Twelve primary schools were classified with socioeconomic levels at the 2004- 2005 semestr. Three groups were created. 855 students in 2 high socioeconomic level schools, 875 students in 3 middle socioeconomic level schools and 1538 students in 7 low socioeconomic schools were scanned. 44 chest wall deformities were found in the results. 30 of them were pectus excavatum, 1 1 of them were pectus carinatum and 3 of them were isolated rib abnormality. All of 44 children were asymptomatic. There was no companion disease or lesions. There were 6 hereditary events. 5 of 30 pectus excavatum were hereditary ( 16.7 % ). 1 of 1 1 pectus carinatum was hereditary (9.1 %). There was no hereditary specifications in rib abnormality In results; chest wall deformities' es prevalance is 1.3%, pectus excavatum prevalance is 0.9 %, pectus carinatum prevalance is 0.3 %, isolated rib anomalies prevalance is 0.1 % in Sivas province. They were no need surgical correction. There was no significance between socioeconomic level and chest wall deformity frequency.