Tip II Diabetes mellitus'lu hastalarda ABR sonuçlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 165621
- Danışmanlar: PROF.DR. SUPHİ MÜDERRİS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, diabetik nöropati, odyometri, ABR, Diabetes Mellitus, diabetic neuropthy, odyometry, ABR
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET iv Diabetes Mellitus (DM); insulin salınımında, etkisinde veya her ikisindeki eksikliklere bağlı olarak ortaya çıkan, kronik hiperglisemiyle seyreden mikroanjiopatik ve makroanjiopatik lezyonlar oluşturabilen multisistemik bir hastalıktır.Başta karbonhidrat metabolizması olmak üzere önemli metabolik bozukluklara yol açıp zaman içinde ağır organ komplikasyonlarma neden olur. DM'nin tanısı, sımflandınlması, klinik ve subklinik nöropatik lezyonlarm tespiti, lezyonlann lokalizasyonlanm saptamak için İşitsel Beyin Sapı Cevaplan (ABR), Odyometrik testler ve çeşitli labaratuar testlerinin birlikte yapılması gereklidir. Çalışmamızda, tip II DM tamsı alan hastalarda rutin Kulak Burun Boğaz (KBB) muayenesi, saf ses odyometri, yüksek frekans odyometrisi ve ABR tetkikleri uygulanarak periferik ve santral işitsel yollarda patoloji olup olmadığının tespit edilmesi ayrıca ABR'nin, subklinik nöropatinin ortaya çıkarılması ve hastaların izlenmesinde kullanılabilir yararlı bir test olduğunun vurgulanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Temmuz 2004 ile Eylül 2004 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokronoloji bölümü tarafından izlenen ve tip II DM tanısı konan 33'ü kadın, 17'si erkek olmak üzere toplam 50 tip II DM hastasına ve aynı yaş ve cinsiyetle eşleştirilmiş, 50 kontrol grubu bireye KBB polikliniğinde rutin KBB muayenesi, saf ses odyometri, yüksek frekans odyometrisi ve ABR testi uygulandı. DM hastalarında; işitme kaybı yönünden kontrol grubuna göre odyometrik testlerde tüm frekanslarda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken; ABR testinde dalga V mutlak latansında uzama ve dalga III-V ile I-V interpeak latans uzamasının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. DM hastalarında ABR'nin, klinik ve subklinik diabetik nöropatinin saptanmasında, semptomatik DM'lilerin ortaya çıkarılmasında ve hastalığın progresyonunun izlenmesinde son derece değerli bir test yöntemi olduğu sonucuna varıldı. Bu hastaların takibinde, KBB muayenesi, saf ses odyometri, yüksek frekans odyometrisi ve ABR testinin rutin olarak uygulanması gerektiği öneri olarak sunuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Diabetes Mellitus, is a multisystemic disease; that appeared by deficiency of insulin releasing or effects or both together associated with chronic hyperglicemy followed by microangiopathic and macroangiopathic lesions. Initially these results disorder the carbonhidrates metabolism that cause serious organ complications. Our study consisted of patients who had diagnosed Tip II DM. Pure tone odyometry, high frequency odyometry, and ABR were applied by (Ear Nose Throat) ENT department to diagnose if there is a pathology on periferic and central auditorial pathway. We aimed to show ABR is useful to appear and follow the patients with subclinic neuropathy. Patients with type II DM were selected between July 2004 and September 2004 from Department of Endocronology, University of Cumhuriyet, Sivas. The study consist of 33 female and 17 male matched with same age and sex group. The hear loss was statistically significant in DM patients. ABR test showed that wave V absolute latency prolonged, III-V and I-V interpeak latency prolonged was statistically significant than control group. We concluded that ABR is a usefull test for diagnosing clinic and subclinic diabetic neuropthy and observing progression of the disease. ENT examination, pure tone odyometry, high freguency odyometry and ABR can be applied routinely on DM patients.