Sivas il merkezinde 65 yaş ve üstü nüfus örnekleminde anksiyete bozuklukları yaygınlığı ve sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi
- Tez No: 165620
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: 65 yaş ve üzeri kişiler, anksiyete bozuklukları, yaygınlık, sosyodemografik özellikler. ıı, People over 65 year-old, anxiety disorder, prevalence, sociodemographic characteristics. m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmada Sivas il merkezinde yaşayan 65 yaş üzeri kişilerde anksiyete bozukluklarının yaygınlığı ve bazı sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin sağlanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, sonuçlarını il merkezine genellenebileceği biçimde rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 462 birey oluşturmuştur. Araştırma iki aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada daha önce saptanan 65 yaş üzeri bireylere sosyodemografik bilgi formu uygulandı. İkinci aşamada SCID-I anksiyete bozukluğu modülü yüzeye görüşme yöntemi ile uygulandı. Çalışmamızda en az bir anksiyete bozukluğu için nokta yaygınlık oranı %17.1 bulundu. Panik bozukluk nokta yaygınlığı %0.4, OKB' nin %3.2, TSSB'nin %1.9, sosyal fobinin %2.8, özgül fobinin %1 1.5, YAB'nun ise %6.9 bulundu. Çalışmada en az bir anksiyete bozukluğu için yaşam boyu yaygınlık %18.6 bulundu. Panik bozukluğunun yaşam boyu yaygınlığı %1.1, OKB'nin %3.2, TSSB'nin %3.0, sosyal fobinin %2.8, özgül fobinin %1 1.5, YAB'nun %7.8 olarak bulundu. Özgül fobi ve YAB'un kadınlarda, meslek grubu olarak ev hanımlarında, YAB'nun okur-yazar olmayanlarda ve fiziksel hastalığı olanlarda, TSSB'nin boşanmış olan kişilerde istatistiksel anlamlı olarak daha fazla görüldüğü saptandı.
Özet (Çeviri)
'ABSTRACT ' In this study it is aimed to establish the relationship between prevalence of the lifetime anxiety disorders and some sociodemographic variables, among the people over 65 years in Sivas city, sampling of study consists of 462 individuals who had been selected with randomize sampling method so the results could so the results could be applied to the city center. The study is executed in two steps, In the first step, sociodemographic data form applied to the individuals, which are over 65 year old. In the second step SCID-I anxiety disorder module is applied face to face. In this study, it is determined as %17.1 for the ratio of at least one anxiety disorder. Current prevalence is found %0.4 for panic disorder, %2.8 for social phobia, %1.9 for posttraumatic stress disorder, %11.5 for simple phobia, %6.9 for generalized anxiety disorder. In the study, it is determined as %18.6 for the rate of life time at least one anxiety disorder. Also it is found %1.1 for panic disorder, %2.8 for social phobia, %3.0 for posttraumatic stress disorder, %1 1.5 for simple phobia, %7.8 for generalized anxiety disorder. Special phobia and generalized anxiety disorder are formerly determined in females. Generalized anxiety disorder is determined commonly in house wife's uneducated persons and persons who have any medical disorder. Posttraumatic stress disorder is determined statistically significant in divorced people