Kord tanı total antioksidan kapasitesi ve 1. gündeki oksidatif stresin yenidoğanın 5.gün belirubin değerleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 165624
  2. Yazar: MEHMET KESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MANSUR TATLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Total antioksidan kapasite (TAOK), total peroksit, katalaz, Yenidoğan sanlığı, hiperbilirubinemi. VIII, total antioxidant capacity (TAOC), total peroxide, catalase, newborn hyperbilirubinemia. IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Bu çalışma, yenidoğan sanlıklarında prooksidan ve antioksidan maddelerin etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Prospektif olarak planlanan çalışmaya hasta gurubu olarak, total bilirubin değeri 12,9 mg/dl üzerinde olan 31 bebek; kontrol grubu olarak, total bilirubin değeri 12,9 mg/dl ve altında olan 31 bebek alındı. Tüm bebeklerden kord kam, 1. gün kanı ve 5. gün kam alındı. Alman kanların plazmalarında total bilirubin, total antioksidan kapasite (TAOK), total peroksit, katalaz, c vitamini, albumin ve ürik asit seviyeleri değerlendirildi. Hasta grubunda, total bilirubin ve TAOK değerlerinin doğumdan sonraki günlerde yükseldiği ve total peroksit seviyesinin de 1. günden sonra yükseldiği görüldü. Hasta grubunun 5. gün kanlarında TAOK, total peroksit ve total bilirubin değerleri arasında pozitif korelasyon saptanırken, kontrol grubunda 1. gün ve 5. gün kanlarında TAOK ile total bilirubin arasında negatif korelasyon saptandı. TAOK'nin zaman içindeki değişimi istatistiksel olarak anlamlıydı. Albumin seviyesi ise hasta grubunda yükselirken kontrol grubunda 1. günden sonra düşmekteydi. Albumin ile total peroksit arasında pozitif korelasyon saptandı. Antioksidan olan ürik asit ve c vitamini düzeylerinin ise 1. günde yükseldiği, daha sonraki günlerde düştüğü gözlendi. Katalaz seviyesi, hasta grubunda kontrol grubuna göre 1. gün ve 5. gün kanlarında düşük olarak saptandı. Kontrol grubunda katalaz ile total peroksit seviyeleri arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç olarak; total antioksidan kapasitenin ve prooksidanlann Yenidoğan sarılığında rolünün olabileceği görülmektedir
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study was to detect the effects of prooxidant and antioxidant substances on newborn hyperbilirubinemia This study was performed prospective; 31 newborn with total bilirubin value over 12,9 mg/dl and 31 newborn with total bilirubin value 12,9 mg/dl and below as control group. For each newborn, we took cord blood samples, first day venous blood samples and fifth day venous blood samples. Total bilirubin, total antioxidant capacity (TAOC), total peroxid, catalase, vitamin c, albumin and uric acid levels were measured in plasma of each blood samples. We found that; in study group the total bilirubin and TAOC levels were increased after the day of birth, and the level of total peroxid levels were increased in first day. We have found positive correlation between study group fifth day TAOC, total peroxid and total bilirubin values, on the other hand; a negative correlation was in control group's first day and fifth day TAOC and bilirubin values. The change of TAOC value in a while (in time) was statically significant. The albumin levels were increased in study group, but they were decreased in control group after the first day. Between albumin and total peroxide was positive correlation. We observed that; uric acid and vitamin c which are antioxidants were increased first day, then they decreased. In study group the level of catalase levels were low on first and on fifth day. In control group; there was a positive correlation between catalase and total peroxid levels. As a result; it could be seen that there is role of total antioxidant capacity and prooxidants on newborn hyperbilirubinemia.