Rat endometriozis modelinde kullanılan immün modulatör ajanlar-levamizol ve interferon alfa-2b'nin, peritoneal implantların geriletilmesindeki etkinliklerinin GnRH analogu leuprolid asetat ile karşılaştırılması
- Tez No: 165625
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET HARMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: deneysel endometriozis, tedavi, levamizol, interferon, leuprolid vu, experimental endometriosis, treatment, levamisole, interferon, leuprolide vni
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Çalışmamızda, deneysel olarak peritoneal endometriozis oluşturulan ratlarda levamizol, interferon alfa-2b, leuprolid'in peritoneal implantlann geriletilmesindeki etkinliğini araştırmayı amaçladık Çalışmada 12' şer rattan oluşan dört grupta toplam 48 rat kullanıldı. Cerrahi olarak Vernon ve Wilson yöntemi ile peritoneal endometriozis oluşturulduktan dört hafta sonra yapılan ikinci laparotomide, peritoneal implantlar histopatolojik olarak değerlendirildi. Ardından kontrol grubu olarak kabul edilen gruba intraperitoneal serum fizyolojik verildi ve diğer çalışma gruplarından birincisine, 6 hafta süreyle üç gün uygulanıp üç gün ara verilerek, 2 mg/rat dozunda intraperitoneal levamizol, ikinci gruba tek doz 100.000 U intraperitoneal interferon alfa-2b ve üçüncüsüne tek doz 1 mg/rat dozunda intramüsküler leuprolid verildi, îlaç uygulamaları yapıldıktan altı hafta sonra ratlar sakrifiye edilerek mevcut implantlar makroskopik ve histopatolojik olarak değerlendirildi. Mikroskopik değerlendirme implantlann gland yapılan ve stroma miktarlarına göre normal, hafif atrofik ve ağır atrofik olarak yapıldı ve sırasıyla (+), (++) ve (+++) olarak skorlandı. İstatistik analizler x2 testi ile SPSS 10.0 paket programı kullanılarak yapıldı. p0.05) saptandı. Endometriozisin etyopatogenezinde irnmün sistemin rolü vardır. Bu durum, tedavide immün modulator ilaçların kullanımını gündeme getirmiştir. Bu gruptan olan interferon alfa- 2b tedavide etkili bulunurken levamizol etkisiz bulunmuştur. Bu bağlamda, farklı immün modulator ilaçların etkinliğinin gösterilmesi için ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study investigated the effects of levamisole, interferon alpha-2b and leuprolide in experimentally induced peritoneal endometriosis in rats. Endometriosis was induced in 48 rats by Vernon and Wilson's method. Four weeks after the first surgery, peritoneal implants were evaluated histopathologically and rats were assigned into four groups. Rats in the first (control) group were treated with a single 1 mL intraperitoneal dose of saline; those İn the second with a single 1 mL intramuscular dose of leuprolide acetate; the third with interferon alpha-2b, 100,000 U intraperitoneally; and the fourth with levamisole, 2 mg intraperitoneally for 3 days, followed by 3 days of rest, then a further 3 days of treatment. Six weeks after treatment, the rats were sacrificed. The endometriotic implants were evaluated macroscopically and histopathologically. Microscopic evaluations were scored as (+), (++) or (+++) corresponding to normal, mild or moderate atrophy of the glands and stromas. Results were evaluated with chi-square test by SPSS 10.0 package program. A value ofp < 0.05 was considered significant. Comparing treatment groups with the control group, leuprolide and interferon alpha- 2b were effective but levamisole was ineffective. Since the immune system plays a role in the etiology and pathogenesis of endometriosis, it could be expected that immune modulator agents would be useful in its treatment. In this group of agents, interferon alpha-2b was effective (and as effective as leuprolide) but levamisole was ineffective. Further confirmatory studies are required to determine the effectiveness of immune modulator agents in this condition.