Şanlıurfa'da meningosel, meningomyelosel, ansefalosel olguları
- Tez No: 165630
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET FARUK SORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Meningocele, meningomyelocele, encephalocele, spina bifida, spinal dysraphism
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Nöral tüp defektleri içerisinde yer alan meningosel, meningomyelosel ve ansefalosel bölgemizde önemli bir sağlık ve sosyoekonomik sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Meningosel, meningomyelosel ve ansefalosel hem hastaya ömür boyu sürecek sağlık problemleri, hemde aileye ömür boyu sürecek maddi ve manevi problemler getirmektedir. Yaptığımız bu çalışmada poliklinik ve acil servisimize başvuran 40 adet meningosel, meningomyelosel, ansefaloselli hastaların ailelerinden ayrıntılı öykü alındı, ayrıntılı fizik ve nörolojik muayene yapıldı. Operasyon öncesi hazırlıklar tamamlanıp operasyona alman hastalar taburcu edildikten sonra birer aylık aralarla poliklinik kontrolüne çağrıldılar. Yaptığımız çalışmada nöral tüp defektlerinin en sık lumbosakral bölgede görüldüğünü, %15 oranında hidrosefali ile birlikte seyrettiğini, %15 'inde alt ekstremitelerde motor defisit olduğunu gördük. Yaptığımız bu çalışma bölgemizdeki nöral tüp defektli çocukların genelde ileri anne, baba yaşma sahip, eğitim seviyesi düşük, maddi olarak yoksul, çok çocuk sahibi ailelerin çocukları olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca çalışmamızda bu çocukların, gebelikleri esnasmda vitamin preparatlan kullanmamış, yetersiz beslenen, doktor kontrolüne gitmemiş annelerin çocukları olduklarım gördük. Anahtar kelimeler : Meningosel, meningomyelosel, ansefalosel, spina bifida, spinal disrafizm. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Meningocele, meningomyelocele and encephalocele which one among neural tube defects are seen as important health and socioeconomic problems in our region. Meningocele, meningomyelocele and encephalocele bring both health problems which go on for a life time and financial and moral problems. İn this study, detailed histories of 40 patients with meningocele, meningomyelocele and encephalocele who applied to the emergency service and the policlinic of our hospital have been taken. From their families. Detailed physical and neurological examinations were done. The patients were externed after preoperation preparations had been done, operated and the sutures were taken and they were invited to the policlinic control every month. In this study, it has been seen that neural tube defects is most frequently seen in lumbosacral zone, it is progressed with hydrocephalus with %15 and %15 is the motor deficit in lower extremities. It has been documanted that these patients families have got a lot of children with low educational level and poor conditions. Also these patients families have got older ages. İn this study it has been seen that these are the children of the mothers who hadn't taken vitamin preparats, proper food and hadn't gone to the doctor control during their pregnancy.