Üst solunum yollarındaki obstrüktif patolojilerde cerrahi tedavinin serum total antioksidan aktivite ve vitamin C düzeylerine etkisi
- Tez No: 165629
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECAT ALATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: üst solunum yollan, obstrüktif, anti-oksidan, oksidatif stres, operasyon VII, upper respiratory tract, obstructive, anti-oxidant, oxidative stress, operation DC
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Üst Solunum Yollarındaki Obstrüktif Patolojilerde Cerrahi Tedavinin Serum Total Antioksidan Aktivite ve Vitamin C Düzeylerine Etkisi Özet Çalışmamızda üst solunum yolu osbtrüktif patolojilerinde, cerrahi tedavinin serum total antioksidan aktivite ve vitamin C düzeylerine etkilerini araştırdık. Adenoid hipertrofi, kronik tonsillit, septal deviasyon, nazal polipozis, kronik üst solunum yolu obstrüksiyonu yapan bazı kulak burun boğaz patolojileridir. Tüm infeksiyöz ve inflamatuar durumlarda olduğu gibi üst solunum yollarını ilgilendiren bu gibi patolojilerde de oksidatif streste artış olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışma randomize, prospektif, kontrollü bir çalışma olarak dizayn edildi. Üç çalışma grubu oluşturuldu. 1. grup adenoidektomi ve/veya tonsillektomi planlanan 19 hasta, 2. grup septoplasti planlanan 22 hasta ve 3.grup nazal polipektomi planlanan 8 hastadan oluşturuldu. Kontrol grubu ise 23 pediatrik, 23 yetişkin sağlıklı, vitamin preparatlan kullanmadığı bilinen, normal kulak burun boğaz bulguları olan toplam 46 bireyden oluşturuldu. Hastalardan preop., postop. 1.hafta ve postop. 1. ayda olmak üzere 3 defa, kontrol grubundan ise l defa kan örnekleri alındı. Bu örneklerde total antioksidan aktivite-1 (TAOA- 1), TAOA-2, serüloplazmin (cer.), katalaz (katalz.), sülfhidril (SH), vitamin C (vit-C) antioksidanlar olarak, malondialdehid (MDA.) ve total peroksit (T.PER.) ise oksidanlar olarak ölçüldü. Tüm gruplardaki anti oksidan ve oksidan düzeyleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, vücuttaki oksidan-antioksidan dengenin operasyon sonrasında yeniden kurulduğunu bu sistemde çeşitli düşme ve yükselmeler de olsa da operasyon sonrasında her iki sistemin kontrol grubuna yakınlaştığını söyleyebiliriz. 1. grupta kontrol gubuyla karşılaştırıldığında operasyon öncesinde sülfhidril, C-vit, TAOA-1, TAOA-2, serüloplazmin değerleri, 2. grupta operasyon öncesinde sülfhidril, MDA, T.PER., C-vit, TAOA-1 değerleri ve 3. grupta operasyon öncesinde SH, C-vit, TAOA-1 değerlerinde istatistiksel olarak önemli fark varken, postoperatif 1. aydaki biyokimyasal ölçüm değerleri TAOA-1 değerleri hariç istatistiksel olarak kontrol grubundan farksız bulunmuştur. Ancak bu sistemleri etkileyen pek çok faktör gözönüne alınarak, çok daha geniş çalışma gruplarında araştırmaların yapılması, cerrahi tedavinin antioksidan sisteme sağlayacağı yararlar ve antioksidan tedavi modalitelerinin geliştirilmesi yönünden katkıda bulunacaktır VI
Özet (Çeviri)
Effects of Surgical Treatment in Obstructive Pathologies of Upper Respiratory Tract on Serum Total Anti-Oxidant Activity and Vitamin C Level Abstract In our study, we investigate whether serum levels of total antioxidant activity and vitamin C, changes by surgical removal of upper respiratory tract obtructions. Adenoid hypertrophy, chronic tonsillitis, deviations of the nasal septum and nasal polyposis are some of obstructive pathologies of the upper respiratory tract. Many studies in the literature, concluded that as the other infectious or inflamatory process, upper respiratory tract related pathologies mentioned above, increases oxidative stress. Study is designed as randomized, prospective and controlled. We constructed three study groups. The first group is consisted of 19 patients who were planned adenoidectomy or tonsillectomy, the second group is consisted of 22 patients who were planned nasal septum surgery and the third group has 8 patients suffering from nasal polyps. The control group was constructed with otherwise healthy 23 children and 23 adult volunteers with normal ENT examination and without oral vitamin complex capsuls intake at least for a week. The blood levels of antioxidants (sulphhidril, catalase, total anti-oxidant capacity- 1 (TAOA-1), TAOA-2, ascorbic acid, ceruloplasmin) and peroxidation products (malondialdehyde (MDA) and total peroxide) were determined before the operation and two times after the operation, at 1 week and at 1 month. In all groups the levels of oxidants and anti-oxidants had some different changes as increasing or decreasing, but in times we believe that the oxidant and anti oxidant systems gain balance and reach the contrail group levels. As compared with the contrail group, in the first group, preoperative levels of sulphhidril, vitamin C, TAOA-1, TAOA-2, ceruloplasmin; in the second group levels of sulphhidril, vitamin C, TAOA-1, MDA, total peroxide and in the third group levels of sulphhidril, vitamin C, TAOA-1 had statistically significant differences. However observing the postoperative results, we found out that, only TAOA-1 levels had statistically significant difference, but the other parameters not. As regarding too many factors effecting the oxidant-antioxidant balance in the human-body, in large study groups, the efficacy of surgery on oxidant system and new therapeutic modalities should be investigated. VIII