2000-2003 yılları arasında zehirlenme nedeni ile acil gözleme yatırılan hastaların retrospektif analizi
  1. Tez No: 165638
  2. Yazar: ERTAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KASIM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Zehirlenmeler, Acil, İntihar i»
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
IV ÖZET Zehirler deriden temasla, göz mukozasından ve gastrointestinal yoldan absorbsiyonla, inhalasyonla, enjeksiyonla ya da başka yollarla toksik belirtilere yol açan bazen de yaşamı tehdit eden maddelerdir. Zehirlenmelerin sıklığı, tipi ve zehirlenme nedenleri; yöresel özellikler, eğitim düzeyi, gelenekler, sosyo-ekonomik durum, yaş, mevsim ve cinsiyet gibi çok sayıda faktöre bağlı olarak değişmektedir. Çalışmamıza Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında 2000-2003 yılları içerisinde zehirlenme nedeniyle tedavi edilen 567 hasta kayıtları alındı. Hastalar zehirlenme sebeplerine göre intihar, kaza, maruz kalma şeklinde guruplara ayrıldı. Zehirlenmeler genel ve guruplara ayrılmış olarak yaş, cinsiyet, bilinç durumu, başvurdukları mevsim, zehirlenme şekli, prognozları, ne ile zehirlendikleri ve önceki kliniklerde yapılan müdahaleler açısından incelendiler. Mantar zehirlenmesi erken ve geç bulgu verenler olarak sınıflandırıldı. Hastaların 363'ü (%64) intihar, 120'si (%21,2) kaza, 83'ü (%14,6) maruz kalmadır. Yaş sınırları 15-81, yaş ortalaması 27,82±ll,56'dır. Bütün zehirlenme olgularının 172'si (%30,3) erkek (yaş ortalamaları 29,97±5,122) ve 395'i (%69,7) kadın (yaş ortalamaları 26,89±2,072)'dir. Hastaların geldiklerinde bilinçleri; %88,2'sinde açık, %7,6'sinde konfü, %4,1'inde kapalı bulundu. Bir hasta ise (%0,2) eks duhuldür. En fazla zehirlenme kış (%30) mevsiminde görüldü. En sık olarak ilaç (%72,7), mantar (%12,2) ve tarım ilaçlan (%9) ile zehirlenmelere rastlandı. İki organofosfat, üç metanol, üç ilaç zehirlenmesi, bir mantar ve bir tüp gazı zehirlenmesi ölümle sonuçlandı. Önceki kliniklerde yapılan müdahaleler incelendiğinde hiçbir müdahale yapılmayanlar (%52,4) en fazlaydı. Zehirleyen maddeye göre dağılım incelendiğinde ise en fazla çoklu ilaç (%27) sonra sedatifler (%21,3) görüldü. Mantar zehirlenmelerinde sıklıkla semptomların erken (0-6 sait) başladığı tespit edilmiş iken (%88,5), geç (6-24 saat) semptom görülenler daha az olarak bulunmuştur (% 1 1,5). Ülkemizde zehirlenme ön tanısıyla sağlık kuruluşlarına başvuran hasta' £r hakkında yeterli istatistiki veriler bulunmamaktadır. Bu konuda yapılacak çalışmalar gelecekte zehirlenme vakalarına yaklaşımda faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Toxins are matters which menaces the live. They are taken to the body by absorbtion of the skin and eye mucosa, inhalation, the tract of the gastrointestinal system, injection or another way. The type, cause and frequency of the poisonings are related with the level of education, regional factors, traditions, socioeconomic levels, age, season and sex. In our trial we achieved 567 patients records which were participated because of poisoning to Cumhuriyet Üniversitesi Medicine Faculty Emergency Department in the years of 2000-2003. We discreted patients suicides or accidental or exposed. All the patients were defined about their ages, sex, participitation of the season, consciousness, prognosis, exposure of the type of poison and what has done before arriving to us. Mushroom poisonings were distinguished in two groups as early or late symptomatic. 363 (64%) patients were suicides, 120 (21,2%) were accidental, 83 (14,6%) were exposed. Patients age were minimum 15 and maximum 81 years. Means of SÎ1 ages was 27,82±11,56 years.