Bilateral ve unilateral spinal anestezinin işitme üzerine etkileri
The effects of bilateral and unilateral spinal anaesthesia on hearing
- Tez No: 165646
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİT MADENOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, spinal anestezi, otoakustik emisyon vı, Hearing loss, spinal anaesthesia, otoacoustic emission Vll
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Amaç: Bilateral ve unilateral spinal anestezinin işitme üzerine etkilerinin değerlendirilmesi. Hastalar ve yöntem: Alt ekstremite operasyonu uygulanacak 60 hasta (15 kadın 45 erkek) çalışmaya alındı. Hastalar, bilateral spinal anestezi (Grup B-SA) ve unilateral spinal anestezi uygulanacak (Grup U-SA) 30 hasta şeklinde iki gruba ayrıldı. Spinal blok 25 Gauge Quincke iğne kullanılarak uygulandı. Hastalar operasyondan bir gün önce ve postoperatif birinci gün, saf ses odiyometrisi ve otoakustik emisyon ile değerlendirildi. Saf ses odiyometrisinde; 250-500-1000-2000- 4000-6000 Hz frekanslarında ölçümler yapıldı. Otoakustik emisyon ölçümlerinde ise distorsiyon product otoakustik emisyonlar (DPOAE) ve transient evoked otoakustik emisyonlar (TEOAE) kullanıldı. Bulgular: Saf ses odiyometrisinde Grup B-SA'da bir hastada klinik olarak hafif derecede işitme azlığı tespit edildi. Grup B-SA'da %20, Grup U-SA'da %23 olguda klinik olarak bulgu vermeyen, özellikle alçak frekanslarda işitme azlığı bulundu. Sağ ve sol kulaklar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Alçak frekanslardaki işitme kaybı Grup U-SA'da Grup B-SA'ya göre sayısal olarak yüksek idi (p>0.05). Otoakustik emisyon ölçümlerinde; Grup B-SA'da 1 1 kulakta, Grup U- SA'da ise 9 kulakta emisyon kaybı gözlendi (p>0.05). Sonuç: Spinal anestezinin alçak frekanslarda işitme kaybına yol açtığı, bilateral ve unilateral spinal anestezinin işitme kaybı üzerine etkilerinin farklı olmadığı gözlendi. Saf ses odiyometrisi ile tespit edilemeyen işitme kayıplarının otoakustik emisyon ölçümü ile daha erken ve objektif olarak tespit edilebileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF BILATERAL AND UNILATERAL SPINAL ANAESTHESIA ON HEARING ABSTRACT Aim: To evaulate the effects of bilateral and unilateral spinal anesthesia on hearing. Patients and Methods: Sixty patients (15 females, 45 males) whom planned surgery for lower extremity operation were included in the study. Patients arrenged as two groups; Group of bilateral spinal anesthesia (Group B-SA) and Group of unilateral spinal anesthesia (Group U-SA). Spinal blocks were performed by 25 gauge Quincke needle. Patients were examined on the day before operation and the first postoperative day by pure tone audiometry and otoacoustic emissions. Examination by pure tone audiometry was performed in 250-500-1000-2000-4000- 6000 Hz frequencies. For otoacoustic emission measurements, distortion product otoacoustic emissions (DPOAE) and transient evoked otoacoustic emissions (TEOAE) were used. Results: In Group B-SA, one patient experienced clinically mild hearing loss. In Group B-SA 20% and in Group U-SA 23% of patients showed hearing loss especially in low frequencies without clinical findings. There was no significant difference between the right and left ears (p>0.05). Hearing loss in low frequencies was numerically more common in Group U-SA than in Group B-SA (p>0.05). Emission losses were observed in 1 1 ears in Group B-SA and in 9 ears in Group U- SA (p>0.05). Conclusion: It was observed that spinal anesthesia causes low frequency hearing loss and there was no difference between bilateral and unilateral spinal anesthesia. We concluded that hearing loss can be determined earlier and objectively by otoacoustic emission measurement compared with pure tone audiometry.