Koroner arter hastalığı olan ve akut myokard infarktüsü geçiren hastalarda, anti-Helicobacter pylori IgG, anti-Chlamydia pneumoniae IgG, anti-Cytomegalovirus IgG ve C-reaktif protein düzeylerinin araştırılması
Anti-Helicobter pylori IgG, Anti-Chlamydia pneumoniae IgG and Cytomegalovirus IgG antibodies and levels of C-reactive protein in patients with coronary artery disease and acute myocardial infarction
- Tez No: 165645
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN KILIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Akut myokard infarktüsü, Cytomegalovirus, Chlamydia pneumoniae, C-RP, ELISA, Helicobacter pylori, Koroner arter hastalığı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH) olan ve akut myokard infarktüsü (AMİ) geçiren hastalarda, C-reaktif protein (C-RP) düzeylerinin ve anti-Helicobacter pylori IgG, snti-Chlamydia pneumoniae IgG ve anti-Cytomegalovirus IgG antikorlanmn seropozitifliginin araştınlması. Gereç ve yöntem: AMİ geçirmiş 35' i kadın 135' i erkek 170 hasta ile KAH olan ve bu anjiyografik olarak belirlenmiş 68'i kadın 111' i erkek 179 hasta çalışma grubu olarak, anjiyografî sonucu KAH olmadığı tespit edilen 88' i kadın 80' i erkek 168 hasta da kontrol grubu olmak üzere, toplam 517 hasta çalışmaya alındı. Anti-Helicobacter pylori IgG, mti-Chlamydia pneumoniae IgG ve anti- Cytomegalovirus IgG antikor düzeyleri mikro ELISA ile, C-RP düzeyleri ise nefelometrik yöntemle değerlendirildi. Kanlar, myokard infarktüsü geçirenlerden hastaneye yatışlarından sonraki ilk 48 saat içinde, KAH olanlardan ve kontrol grubundan ise anjiyografî yapıldıktan sonraki ilk 4 saat içinde alındı. Bulgular: Anti-Helicobacter pylori IgG antikoru, AMI geçirenlerin %87,F inde, KAH olanların %86,6' sında ve kontrol grubunun %82,7' sinde pozitif bulundu. Anti- Chlamydia pneumoniae IgG antikoru, KAH olanların %89,9' unda AMİ geçirenlerin %92,4' ünde, kontrol grubunun ise %86,3' ünde pozitif bulundu. ivAnti-Cytomegalovirus IgG antikoru, KAH olanların %97,8' inde, AMİ geçirenlerin %95,9' unda, kontrol grubunun ise %95,8' inde pozitif bulundu. Antikor seropozitifliği bakımından gruplar arasında istatistiki olarak fark görülmedi (p>0.05). C-RP pozitifliği AMÎ' de %84,7, KAH' da %54,5 ve kontrol grubunda %50,6 saptandı, aralarındaki fark istatistiki olarak anlamlı bulundu (p0.05). Sonuç: KAH ve AMİ ile Helicobacter pylori, Chlamydia pneumoniae ve Cytomegalovirus1 un yaptığı infeksiyon ve gösterdiği seropozitiflik arasında direk bir ilişki bulunamadı. C-RP pozitifliğinin ise özellikle AMİ' de kontrol grubuna göre yüksek olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
C-REACTIVE PROTEIN, HELICOBACTER PYLORI, CHLAMYDIA PNEUMONIAE, CYTOMEGALOVIRUS SEROPOSITIVITY IN PATIENTS WITH CORONARY ARTERY DISEASE AND ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION ABSTRACT Aim: This study was aimed to investigate the seropositivity of anti- Helicobacter pylori IgG, anti-Chlamydia pneumoniae IgG ve anti-Cytomegalovirus IgG antibodies and levels of C- reactive protein (C-RP) with coronary artery disease (CAD) and acute myocardial infarction (AMI). Materials and methods: There were 170 patients (35 women and 135 men) with acute myocardial infarction, 179 patients (68 women and 111 men) with coronary artery disease as determined by angiography is study group and 168 non- atherosclerotic patients (88 women and 80 men) as determined by angiography (control group), were included to study. ELIS A were used in order to determine titers of anti-Helicobacter pylori IgG, anti-Chlamydia pneumoniae IgG ve anti- Cytomegalovirus IgG antibodies. Levels of C-RP determine of the nephelometric VItechnique. Sera collected (with in 48h for AMI and with in 4h in CAD and control group after angiography) were tested for antibodies to infection and C-RP levels. Results: The seropositivity rate of anti-Helicobacter pylori IgG was found %87 in AMI, %86,6 in CAD and %82,7 in control group. The seropositivity rate of anû-Chlamydia pneumoniae IgG was found %92,4 in AMI, %89,9 in CAD, %86,3 in control group. The seropositivity rate of anti-Cytomegalovirus IgG was found %95,9 in AM, %97,8 in CAD, %95,8 in control group. There were no significant difference in seropositivity of infections in groups.(p>0,05) C-RP positivity was found %84,7 in AMI, %54,5 in CAD, %50,6 in control group. This difference was statistically significant in groups.