Tamoksifen kullanımına bağlı gelişen endometriyal patolojilerde anjiogenez, östrojen ve progesteron reseptörü yoğunluğu
- Tez No: 165689
- Danışmanlar: PROF.DR. DERİN KÖSEBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Tamoksifen, anjiyogenez, östrojen reseptörü, progesteron rescptörü, endomctriyum 42, Tamoxifen, angiogenesis, estrogen receptor, progesteron receptor, endometrium 44
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Amaç : Meme kanseri tedavisinde kullanılan tamoksifene(TMX) bağlı gelişen endometriyal patolojilerde tamoksi tenin hangi mekanizmayla endometriyai dokuda histopatolojik değişiklikler yaptığını ve bunun endometriyumun morfolojik görünümüne yansımasını göstermek ve değişik bireylerin endometriyai dokularının TMX'e karşı gösterdiği farklı yanıtlarda, dokudaki anjîyogenez, östrojeıı reseptörü (ER) ve progesteron reseptörü (PR) yoğunluğunun yerini gösterebilmek, Materyal ve Metod: istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Polikliniğî'ne başvuran ve 12 aydan uzun süreli tamoksifen kullana.ii toplam 52 postmenopozik hastadan endometriyai örnekleme yapıldı. Bîyopsler Cerrahpaşa Tıp I;akültesi Patoloji Anabilim Dalı tarafından değerlendirildi. Tüm preparatlarda anjiyogencz, ER ve PR yoğunluğunu belirlemek için CD31, ER ve PR antikorları île immunohistokimyasal boyama yapıldı. Sonuçlar endomctriyum histupatolojileri. cndomctriyum görünümü ve kalınlıklarına göre karşılaştırıldı. Bulgular: l lastalarm yaş ortalaması 52,6 ± 8,9 ( 36-73 yaş) di, ortalama TMX kullanma süreleri 34,3 ± 1.6.4 ay (l 2-60 ay) idi. Çift tabaka toplam endometriyum kalınlığı ortalama 12,3 ± 5.9 mm (2-23 mm) olarak, bulundu. 16 olguda endometriyum görünümü normal, 36 olguda ise patolojik (TMX etkisi) olarak değerlendirildi. Endometriyum kalınlığı 10 mm ve üstündeki olgularda %66.7 oranında polip, hiperpiazi ve kanser saptandı, l O mm'in altında ise polip ve hiperpiazi oranı ?445.5'di ve bu 2 grupta CD31, ER ve PR oranları arasında fark saptanmadı. Değişen endometriyai patolojilerde ER ve PR düzeyleri arasında anlamlı bîr 41farklılık saptanmadı. Atrolîk, inaktif, proliferatif, sekretuvar endometriyıım grubunda CD31 boyanma sayısı ortalama 14.8+ 7.8 ve polip, hiperplazi ve kanser gibi patolojik endometriyumda 22.5 + 9.4 olarak saptandı ve bu 2 grup arasında mikrodamar sayısında anlamlı farklılık olduğu belirlendi. (p=0.003) Sonuç : TMX kullanımına bağlı olarak bazı postmcnopozal hastalarda ortaya çıkan endometriyal morfolojik farklılaşma ve kalınlaşmanın ne ER, PR yoğunluğu ne de anjiyogenez (mikrodamar) düzeyleri ile ilişkisi net olarak ortaya koyulabilmiştir. Patolojik olmayan endometriyal bulgularla, malignite potansiyeli taşıyan polip, hiperplazi gibi patolojilerde mikrodamar açısından saptanan farklılık, TMX'in nonestrojenik etki mekanizmasını ortaya koymak için ileride yapılacak çalışmalarda dikkatleri anjiyogenez üzerine çekebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: In the current study we tried to find out the possible mechanisms responsible for tamoxifen(TMX) induced histopathologic changes in the endometrial tissue, as well as, individual responses differing between subjects. The different responses to TMX might be due to tissue angiogenesis, estrogen receptor (ER) and progesterone receptor (PR) numbers. Materials and Methods: Endometrial biopsies were taken from 52 postmenopausal patients who were admitted to Cerrahpaşa Medical Faculty Obstetric and Gynecology Department, Division of Gynecologic Oncology Outpatient Clinic with a history of tamoxifen treatment more than 12 months of duration. All of the specimens were sent to Cerrahpaşa Medical Faculty Pathology Department to confirm the exact histopathologic diagnosis. To define the angiogenesis, ER and PR concentration in the endometrium, immunohistochemical dying with CD-3 1, ER and PR antibodies were performed. All the results were compared according to the endometrial pathologies, endometrial thickness and morphologic appereance. Results: The mean age of the patients was 52,6 ± 8,9 years( 36-73 years) The mean duration of TMX treatment was 34,3 ± 16,4 months (12-60 months). The mean thickness of double layered endometrium was 12,3 ± 5,9 mm ( 2-23 mm). TVUSG appereance of endometrium was considered normal in 1 6 cases where pathologic appereance of TMX effect was detected in 36 cases. The ratio of pathologic endometrial finding was 66.7% at the endometrial thicknesses equal to or above 1 0 mm and %45.5 below 10 mm. There was no statistical 43differences in CD31, ER ve PR numbers between these 2 groups. No significant difference was detected of the CD3 1,ER,PR numbers between endometrial pathologies. The number of CD31 dying was 14.8+ 7.8 in atrophic, inactive, proliferative and secretuar endometrium whereas this number was 22.5 ± 9.4 in polyp, hyperplasia and endometrial cancer. There was significant difference of microvessel count between these 2 groups (p=0.003). Conclusion: In this study the correlation between endometrial thickness and morphologic appereance due to TMX effect in postmenopausal women and tissue angiogenesis, ER and PR number was not observed. However, the difference in microvessel count between the benign and pathologic endometrial findings may focus the attention to angiogenesis for future studies investigating nonestrogenic mechanisms of TMX.