Tamoksifen kullanan meme kanserli olguların endometrium patolojileri açısından değerlendirilmesinde transvajinal ultrasonografi ve endometrial biyopsinin yeri
Transvaginal ultrasonography and endometrial biopsy for the evaluation of endometrial pathology of breast cancer patients using tamoxifen
- Tez No: 359605
- Danışmanlar: PROF. DR. HALDUN GÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: tamoksifen, meme kanseri, tamoxifen, breast cancer
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada meme kanseri nedeniyle tamoksifen kullanan olgularda transvajinal ultrasonografi ve endometrial biyopsinin tanı değerini araştırmak ve tamoksifen kullanım süresi ile endometrial değişiklikler arasındaki ilişkiyi incelemek. Gereç ve yöntem: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 2008-2014 tarihleri arasında rutin kontrolleri için başvuran, semptomatik ya da asemptomatik, en az 6 aydır TMX kullanan 111 kadın çalışmaya dâhil edildi. Çalışma retrospektif dosya taraması şeklinde yapıldı. 2 farklı çalışma grubu oluşturuldu. Grup 1: 36 ay tamoksifen kullanan meme kanserli hastalar (n=52). Grup 2: 60 ay tamoksifen kullanmış meme kanserli hastalar (n=59). Hastaların TVUSG bulguları ve endometrial örnekleme sonuçları değerlendirildi. SONUÇ: Çalışmanın sonuçlarına göre 37 ay ve üzerinde tamoksifen kullananların %47,5'inde patoloji sonucu normal, %37,3'ünde endometrial polip ve %15,3'ünde hiperplazi/Ca olarak bulunmuş iken bu değerler 36 ay ve altında tamoksifen kullananlarda sırasıyla %57,9, %46,2 ve %1,9 olarak bulunmuştur. Tamoksifen kullanımı 37 ay ve üzerinde olanlarda hiperplazi/Ca sonucu görülme durumu 36 ay ve altında olanlardan anlamlı olarak fazladır (p=0,048) . Tamoksifen kullanma süresi ile endometrium kalınlığı, endometrial düzensizlik ve koleksiyonu olma arasında her hangi bir ilişki bulunamadı (p>0,05). Yapılan ikili karşılaştırmada tamoksifen kullanım süresi ile patoloji sonucunun normal veya endometrial polip gelme durumu arasında her hangi bir istatistiksel fark bulunamamıştır (p=0,758). Tamoksifen kullanma süresi ile patoloji sonucunun benign (endometrial polip) veya malign (hiperplazi/Ca) olma durumu incelendi. Tamoksifen kullanım süresi 37 ay ve üzerinde olanların %29,0'ında, 36 ay ve altında olanların %4,0'ında hiperplazi/Ca gelişmiş olup, 37 ay ve üzerinde tamoksifen kullananlarda malign patoloji görülme sıklığı 36 ay ve altında tamoksifen kullananlardan anlamlı olarak fazla bulunmuştur (p=0,031). Tamoksifen kullanan hastalarda östrojenik etkiye bağlı TMX kullanım süresi arttıkça endometrial hiperplazi/Ca geişim riski artmakta. Tamoksifen kullanan hastalarda ilaç kullanımı ile ilişkili ya da ilişkisiz endometrial patoloji gelişebilmektedir, bu yüzden hastalara asemptomatik olsa dahi en az yılda bir kez TVUSG ile tarama önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study it was aimed to investigate the diagnostic value of transvaginal ultrasound and endometrial biopsy in patients using tamoxifen for breast cancer; to examine the relationship between endometrial changes and duration of tamoxifen use. Material and Method: Symptomatic or asymptomatic 111 women with breast cancer and using tamoxifen at least 6 month, admitted for routine checks between 2008-2014 were included in our study. The retrospective study was performed in the form of dossier scanning. Two different groups were formed. Group 1: breast cancer patients using tamoxifen 36 or less months (n = 52). Group 2: 60 months used tamoxifen (n = 59). Sonographic evaluation of patients and the results of endometrial sampling were evaluated. RESULTS: According to the results of the study, 37 months and above using tamoxifen of 47.5% in the pathology results were normal, 37.3% endometrial polyps and 15.3% in the hyperplasia / CA was found to be the same parameters 36 months and below using tamoxifen respectively 57.9%, 46.2% and 1.9%, respectively. Over 37 months and the use of tamoxifen in patients with hyperplasia / Ca seen as a result of the situation is significantly more than those under 36 months, and (p = 0.048). We can't found any correlation between duration of use tamoxifen and endometrial thickness (p> 0.05). Any statistical difference was found in pairwise comparisons between the duration of tamoxifen treatment and benign endometrial pathology (eg. endometrial polyp) (p = 0.758). As a result in breast cancer patients using tamoxifen it's dependent estrogenic effects and increases risk of endometrial hyperplasia / Ca. Associated with the use of the drug in patients using tamoxifen may develop endometrial pathology, so patients should be offered screening at least once a year, even though patients are asymptomatic.