Sivas il merkezinde konversiyon bozukluğunun özellikleri
Characteristics of conversion disorder in Sivas
  1. Tez No: 165710
  2. Yazar: LEYLA KARAER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GAMZE AKYÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Konversiyon bozukluğu, epidemiyoloji, sosyodemografik özellikler, dissosiyatif bozukluklar, çocukluk çağı travmaları, depresyon. iv, Conversion disorder, epidemiology, sociodemographic characteristics, dissociative disorders, childhood trauma, depression
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET SİVAS İL MERKEZİNDE KONVERSİYON BOZUKLUĞUNUN ÖZELLİKLERİ Konversiyon bozukluğu, organik sebeplerle açıklanamayan bir ya da daha fazla belirtinin görüldüğü bir bozukluk olarak tanımlanır. Bu çalışmada Sivas il merkezinde konversiyon bozukluğunun yaygınlığı ve bazı sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, sonuçların il merkezine genellenebileceği biçimde tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 1114 birey oluşturdu. Araştırma iki aşamada gerçekleştirildi. İlk aşamada, daha önce saptanan 500 hanedeki 18-65 yaş aralığındaki (n=l 114) kişilere sosyodemografik bilgi formundaki sorular ve konversiyon bozukluğunun DSM-IV tanı ölçütleri yüz yüze görüşülerek soruldu. İkinci aşamada, konversiyon bozukluğu saptanan kişilere Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Somatoform Dissosiyasyon Ölçeği ve Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği-28 uygulandı. Konversiyon bozukluğunun nokta yaygınlığı %10.1, son bir yıldaki yaygınlığı %12.5, yaşam boyu yaygınlığı ise %16.0 olarak bulunmuştur. Konversiyon bozukluğu kadınlarda, evlilerde, düşük eğitim düzeyinde olanlarda ve 25-34 yaş grubunda daha yüksek oranda bulundu. Konversiyon bozukluğu olan 178 hastanın 76'sı (%42.6) yalancı nöbet, 27'si (%15.4) motor belirtiler, 11 'i (%6.1) duyusal belirtiler göstermekteyken, 64'ü (%35.9) karışık belirtiler göstermekteydi. Konversiyon bozukluğu olanlarda çocukluk çağı travmaları, depresyon ve dissosiyatif bozukluklara yatkınlık kontrol grubundan daha yüksek oranda bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERISTICS OF CONVERSION DISORDER IN SIVAS Conversion disorder is defined as a disorder characterised by the presence of one or more symptoms that can not be explained by any organic cause. In this study, it is aimed to establish a relationship between prevalance of conversion disorder and some sociodemographic variables in the city center of Sivas. Sample of study consists of 1114 individuals who have been selected with stratified sampling method so the results could be applied to the city center. The study is executed in two steps. In the first step, questions of the form of the sociodemographic information and symptoms of conversion disorder according to the criteria DSM-IV are asked face-to-face to the idividuals between 18-65 ages (n=1114) in 500 prearranged households. In the second step, Hamilton Depression Rating Scale, Childhood Trauma Questionnaire-28, Somatoform Dissociation Questionnaire are applied to the people who are fixed. It is determined that the conversion disorder dependence was %10.1 point prevalance, %12.5 for the last one year prevalance, was %16.0 for the lifetime prevalance. It is detemined that the conversion disorder dependence was found higher in females, in married, in low education level, in the group of 25-34 age of people. 76 of 178 patients with conversion disorder (%42.6) had pseudoseizures, 27 had motor deficits (%15.4), 11 had sensorial deficits (%6.1), 64 had mixed defisits (%35.9). We found that childhood trauma, predisposition to dissociative disorders and depression in conversion disorder was higher than the control group.