Hemşire öğretim elemanlarının teknolojiye ilişkin tutumları
Nurse faculties' attitudes toward technology
- Tez No: 165730
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Tutum, Teknolojiye Karşı Tutum, Hemşire Öğretim Elemanı, Technology, Attitude, Attitude Toward Technology, Nurse Faculty
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırma, hemşirelik ve sağlık yüksekokulları'ndaki hemşire öğretim elemanlarının teknolojiye ilişkin tutumlarım belirlemek ve sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirmek amacıyla tanımlayıcı nitelikte planlanarak 2003-2004 tarihleri arasında uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde devlet ve vakıf üniversiteleri içinde yer alan hemşirelik ve sağlık yüksekokulları'nda görevli 179 hemşire öğretim elemanı oluşturmuştur. Araştırmada evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiş olup, 162 öğretim elemanına ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri, literatür ışığında geliştirilen öğretim elemanlarının sosyo- demografik özelliklerine ilişkin 13 sorudan oluşan bilgi formu ve öğretim elemanlarının teknolojiye ilişkin tutumlarım belirlemeye yönelik Akbaba tarafından geliştirilen“Teknolojiye Karşı Tutum”ölçeği ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 11.0 paket programında, frekans-yüzdeleme, aritmetik ortalama, X2 (ki-kare), t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Bonferroni ve LSD istatistiksel yöntemleri kullanılarak analiz edilmiş ve bulgular literatür ışığında tartışılmıştır. Sonuç olarak, hemşire öğretim elemanlarının genelde teknolojiye ilişkin olumlu tutum içinde oldukları; yaş, akademik unvan, akademisyen olarak çalışma yılı, kurumda yönetsel sorumluluğa sahip olma ve teknoloji ile ilgili eğitim programına katılmanın teknolojiye ilişkin tutumu etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca, vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının devlet üniversitelerinde çalışanlara göre kurumun teknolojik donanımım daha yeterli bulduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research is planned and conducted to determine the attitudes toward technology of nurse faculty in College of Nursing and College of Health and to develop suggestions based on the results by using descriptive research method between the dates 2003-2004. The universe of the research is composed 179 nurse faculty in College of Nursing and College of Health in state and private association in Istanbul. It is targeted to reach the complete of universe but is reached only 162 nurse faculty. The data of research is obtained by using information form including 13 questions related to social-demographic characteristic developed in the light of the literature and scale as“Attitude Toward Technology”to determine facultys' attitudes toward technology developed by Akbaba. The data is analyzed in SPSS program by using statistical techniques such as frequency-percentage, mean, X2 (chi-square), t-test, analysis of variance (ANOVA), Bonferroni and LSD, and the findings is discussed in the light of the literature. As a result, it is determined in general the facultys have positive attitudes toward technology and age, academical status, seniority as an academician, have an administrative responsibility in association, participation to education program connected with technology effect attitudes toward technology. Also, it is found facultys in private association think that their technological equipment is more sufficient according to facultys in state association.