Apikal rezeksizyon ve son gelişmeler
Apical resection and last developments
  1. Tez No: 165773
  2. Yazar: BURCU GÜRDİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN BÜYÜKAKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: apisektomi, retrograd dolgu maddeleri 22, apicoectomy, retrograde filling materials. 23
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
7- ÖZET: Apikal rezeksiyon operasyonu son yıllarda, ağız, diş, çene hastalıkları ve cerrahisi kliniklerinde en sık yapılan operasyonlardan biridir. Diş kökünün apikal 1/3'ünde bulunan kırıklarda, kök kanalına dişin kuronundan ulaşılamadığı durumlarda ve önceden kanal tedavisi görmüş fakat apekste radyolusent alanı genişlemeye devam eden dişlerde apikal rezeksiyon işlemine başvurulur. Apikal rezeksiyon için uygun insizyon, uygulanan cerrahi teknik ve kullanılan materyallerin seçimi operasyonun başarısı açısından önemlidir. Kök ucunun nasıl kesileceği araştırma konusudur. Bugün için en uygun yöntemin kökün uzun eksenine dik bir şekilde apikal 3 mm.'lik kısmın kesilmesi olduğu düşünül mektedir. Ancak geniş lezyonlarda patolojik lezyon sınırlarına göre kesim yapılır. Diş hekimliği cerrahisindeki en önemli gelişmelerden biri de ultrasonik aletlerin kök ucu prcparasyonlarında başarıyla kullanılmasıdır. Ultrasonik uçlar ve mikro enstrü manlar cerrahi alana rahat ulaşım sağlar, işlemler sırasında zaman kazandırır ve gele neksel tekniklere göre başarı oranını arttırmış olur. Rezeksiyon sonrası retrograd dolgunun yapımında birçok dolgu materyali kullanıl mıştır. Zamanın ve teknolojinin ilerlemesiyle materyaller arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Son zamanlarda deneysel çalışmalar super-EBA ve MTA' nın potansiyel retrograd dolgu materyali olarak kullanımını desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
APICEOCTOMY AND LAST DEVELOPMENTS 8- SUMMARY: Apicoectomy is one of the routine operations in oral surgery. This operation is used for the teeth, that have a fracture at l/3th of apical area. Besides this, operation is necessary if it is impossible to treat the root from the coronal part of the tooth and if the radiolucent area is still expanding despite the treatment. Adequate incision techniques, surgery techniques and the chosen materials are very important for the success of the operation. Resecting the apical end of the tooth is also a research topic. Today, the most acceptable technique is resecting a 3 mm. apical part of the root vertically to the axis. But the root must be resected according to the extension of the lesion. The use of ultrasonic instruments for the periapical preparation is one of the most important developments in oral surgery. Ultrasonic equipment and microinstruments help us access to the surgical area, finishing the surgical treatment earlier and decreasing the success rate of the operation. Various materials have been used for retrofilling. By the time and advanced technology, comparisons between the materials have been made. Nowadays experimental studies support the use of super-EBA and MIA as potential retrograde filling materials.