Poli (vinilpirolidon)/sodyum aljinat ve (sodyum aljinat)-aşı-(N-vinil-2-prolidon) mikrokürelerden diltiazemin kontrollü salımı
Controlled relase of diltiazem from poly (vinyl pyrrolidone)/sodium alginate, (N-vinyl-2-pyrrolidone)-grafted-(sodiumalginate) microspheres
  1. Tez No: 165863
  2. Yazar: EMİNE BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OYA ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(vinil pirolidon ), Sodyum aljinat, Diltiazem, Kontrollü Salım, Mikroküre
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
POLİ (VINIL PİROLİDONVSODYUM ALJİNAT VE (SODYUM ALJİNAT)-AŞI-(N-VİNİL-2-PROLİDON)MİKROKÜRELERDEN DİLTİAZEMİN KONTROLLÜ SALIMI (Yüksek Lisans Tezi) Emine BİÇER GAZİ ÜNİVERİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 2005 ÖZET Bu çalışmada bir kalsiyum kanal blokeri ve tansiyon düşürücü ilaç olan diltiazemi kapsüllemek üzere poli(vinilpirolidon)/sodyum aljinat (PVP/Na-AIg), n-vinil-2-pirolidon aşılanmış (Na-Alg)-aşı-(n-vinil-2-pirolidon) mikroküreleri hazırlandı. Mikroküreler sıvıda olgunlaştırma yöntemi ile değişik derişimlerde kalsiyum klorürle (CaCl2) çapraz bağlanarak hazırlandı. Fourier transform infrared (FTIR) spektroskopisi, diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) ve taramalı elektron mikroskopisi (SEM) mikroküreleri ve aşı kopolimerleri karakterize etmede kullanıldı. SEM sonuçları parçacıkların küresel tabiatlı yapıda olduğunu doğruladı. Mikroküreler ayrıca parçacık çapı, denge şişme değerleri, tutuklama değerleri ve salım profilleri ile değerlendirildi. Çapraz bağlayıcı derişimi ve süresinin, PVP/Na-Alg oranının, ilaç/polimer (i/p) oranının, pH'nın, PVP'nın mol kütlesinin tutuklama verimi, diltiazem salımı üzerine etkileri incelendi. İlaç/polimer oranının azalmasıyla salım hızının azaldığı buna karşılık tutuklama veriminin arttığı, bununla beraber kürelerin PVP içeriğindeki artışın hem şahmı hem de tutuklama verimini artırdığı gözlendi. En iyi salım koşulu; PVP/Na-Alg: 1/2 (w/w), ilaç/polimer: 1/2 (w/w), CaCk: 0,025 M, çapraz bağlama süresi : 1 dakika ile % 99 salım olarak belirlendi.İİ Bilim Kodu : 405.04.02
Özet (Çeviri)
İİİ CONTROLLED RELEASE OF DILTIAZEM FROM POLYVINYL PYRROLIDONE)/SODIUM ALGINATE, (N-VINYL-2-PYRROLIDONE)- GRAFTED-(SODIUM ALGINATE) MICROSPHERES (MSc Thesis) Emine BİÇER GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY January 2005 ABSTRACT In this study, microspheres of polyvinyl pyrrolidone)/sodium alginate (PVP/Na- Alg) blends and n-vinyl-2-pyrroIidone grafted sodium alginate (PVP)-g-(Na- Alg) were prepared to encapsulate diltiazem which is a calcium channel blocker and an antihypertensive drug. Microspheres were prepared by liquid curing method with different concentrations of calcium chloride as the crosslinking agent. Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and differential scanning calorimetry (DSC) and scanning electron microscopy (SEM) were used to characterize the grafted copolymers and the microspheres SEM confirmed the spherical nature of the particles. Microspheres were also evaluated for their particle diameters, equilibrium swelling values and entrapment efficiencies and release profiles. The effects of crosslinking agent concentration and time, PVP/Na-Alg ratio, drug/polymer ratio, pH, molecular weight of PVP on the entrapment efficiency and the release of diltiazem were examined. It was observed that as the drug/polymer ratio decreased release rate was decreased whereas the entrapment efficiency increased. However increase in the PVP content of spheres increased both the release and the entrapment efficiency. The best condition for the release of diltiazem was determined as PVP/Na-Alg: 1/2 (w/w), drug/polymer: 1/2 (w/w), [CaCfc]: 0,025 M, crosslinking time: 1 minute with a percentage release of 99 %.IV Science Code : 405.04.02 KeyWords : Polyvinyl pyrrolidone), Sodium alginate, Diltiazem, Controlled Release, Microsphere Page Numbers : 101 Adviser : Prof. Dr. Oya ŞANLI