Lamine elemanlarla tasarlanan çerçeve tipi mobilya birleştirmelerinin mekanik davranış özellikleri
Mechanical behavior properties of the frame type furniture joints constructed of laminated veneer lumber (LVL)
- Tez No: 165997
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Frame construction, lamination technique, dowel joint, screw joint, joint performance. Page Number : 118
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ill LAMİNE ELEMANLARLA TASARLANAN ÇERÇEVE TİPİ MOBİLYA BİRLEŞTİRMELERİNİN MEKANİK DAVRANIŞ ÖZELLİKLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Taner DİZEL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2005 ÖZET Bu çalışmada, masif ve lamine ağaç malzemelerden hazırlanmış çerçeve tipi mobilya birleştirmelerinin mekanik davranış özellikleri araştırılmıştır. Denemelerde, tutkallı-kavelalı ve tutkalsız-vidalı olmak üzere iki birleştirme tekniği ve üç farklı ağaç türünden masif ve lamine edilerek hazırlanan toplam altı malzeme çeşidi kullanılmıştır. Ağaç malzeme olarak, Türkiye mobilya endüstrisindeki yaygın kullanımları nedeniyle Doğu kayını (Fagus Orientalis Lipsky), sarıçam (Pinus Sylvestris Lipsky) ve kavak (Populus Nigra) odunları tercih edilmiştir. Çerçeve tipi mobilya konstrüksiyonlarmdaki önemleri nedeniyle T-tipi ve H-tipi deney örnekleri sırasıyla statik yük altında çekme, eğilme ve makaslama-kesme deneylerine tabi tutulmuşlardır. Deneyler sonucunda, ağaç türlerinden Doğu kayını en iyi sonuçları verirken, sarıçam ve kavak malzemeler birbirlerine yakın sonuçlar vermiştir. Ayrıca, lamine Doğu kayınında kontrol örneklerine göre mukavemet azalması, lamine sarıçam ve kavakta ise kontrol örneklerine göre mukavemet artışı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; çerçeve konstrüksiyonlu mobilya üretiminde, lamine ağaç malzemelerin masif malzemelere, tutkalsız-vidalı birleştirmenin de tutkallı- kavelalı birleştirmeye alternatif olarak kullanılabileceği, üreticilere, kullanıcılara, tedarikçilere teknik, ekonomik ve estetik yönden faydalarIV sağlayabileceği, diğer yönden lamine elemanların estetik değerlendirme açısından tasarımcılara tasarım esnekliği, kullanıcılara ise farklı tercih çizgileri sunabileceği ifade edilebilir. Bilim Kodu : 5001013 Anahtar Kelimeler : Çerçeve konstrüksiyon, laminasyon tekniği, kavelalı birleştirmeler, vidalı birleştirmeler, birleştirme performansı. Sayfa Adedi : 118 Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hasan EFE
Özet (Çeviri)
MECHANICAL BEHAVIOR PROPERTIES OF THE FRAME TYPE FURNITURE JOINTS CONSTRUCTED OF LAMINATED VENEER LUMBER (LVL) (M. Sc. Thesis) Taner DİZEL GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2005 ABSTRACT In this study, mechanical behavior properties of the frame type furniture joints constructed of solid wood and laminated veneer lumber were investigated. In the tests, two types of joint techniques that are glued-doweled and screw joint, and a total of six material types included solid wood and laminated wood prepared from three wood species were utilized. Turkish beech (Fagus Orientalis £.), Scotch pine {Pinus Sylvestris Lipsky), and poplar (Populus Nigra) were preferred as wood species owing to the widely used in Turkish furniture industry. T-type and H-type specimens that are commonly utilized in furniture frames were tested under static tension, bending, and shear loads, respectively. At the end of the tests; the best results were obtained with Turkish beech among the wood species while Scotch pine and poplar yielded the similar results. Furthermore, it was obtained that laminated process was increased the strength in the specimens constructed of Turkish beech, on the contrary, decreased the strength in the specimens constructed of Scotch pine and poplar. In conclusion, it was said that the laminated veneer lumber could be used instead of solid wood material and screw joint instead of glued-doweled joint that provide many advantage for designers, producers, users, and sellers, on the other handvi laminated members provide design flexibility and preserve different forms in the production of the frame construction furniture. Science Code : 5001013