Türkiye'de cumhuriyet döneminde izlenen demiryolu politikaları ve demiryolu ulaşımı
Railway politics during the republic in Turkey and railway transportation
- Tez No: 166061
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KÜRŞAT ÇUBUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Traffic
- Anahtar Kelimeler: Railways, Transportation Politicsjransportation Aisles
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
TÜRKİYE'DE CUMHURİYET DÖNEMİNDE İZLENEN DEMİRYOLU POLİTİKALARI VE DEMİRYOLU ULAŞIMI (Yüksek Lisans Tezi) Erdal OZKAL GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2005 ÖZET Bir ülkenin ekonomik kaynaklarının iyi ve verimli bir şekilde işletilebilmesi, ülkenin kalkınması, iç / dış ticaretinin geliştirilmesi ancak iyi bir ulaşım politikası ile mümkündür. Başarılı bir sanayileşmenin temel unsurlarından biride ulaşım sektörüdür. Kaynakların etkin kullanımı, mal ve hizmetlerin zamanında, süratli güvenli dağıtımı, düzenli bir kentleşme ve sosyal yapının şekillenmesinde en önemli faktör ulaşımdır. Günümüzde ulaştırma alt sektörleri arasında demiryollarının önemi hızla artmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin Cumhuriyet dönemi demiryolu politikaları ve demiryolu ulaşımı incelenmiştir. Cumhuriyet dönemindeki politikaları değerlendirebilmek için demiryolu tarihimiz hakkında da bilgi verilmiştir.Türkiye vakit kaybetmeden ulusal sanayi ve ekonomisinin ihtiyaç duyduğu, ülke çıkarlarının egemen olduğu bir demiryolu politikası geliştirerek kararlılıkla bu politikayı uygulamalıdır. Bilim Kodu :963 Anahtar Kelimeler : Demiryolu, Ulaşım politikası, Ulaşım koridorları Sayfa Adedi :166 Tez Yöneticisi :Yrd.Doç.Dr. Kürşat ÇUBUK
Özet (Çeviri)
11 RAILWAY POLITICS DURING THE REPUBLIC PERIOD IN TURKEY AND RAILWAY TRANSPORTATION (M.Sc. Thesis) Erdal ÖZKAL GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 2005 ABSTRACT The efficient and good management of the country's economical resources.the development of the country.and the improvement of the country's import and export, is only can be available with good transportation politics. One of the main factors of a succesful industrilisation is the transportation sector. Transportation is the most important factor for the efficiency use of the resources,the fastest and the safe delivery of the goods and the services on time, an organised city planning and the organisation of a social development. Nowadays, the importance of the railways is increasing under the sectors of the transportation. In this project, Turkish politics for the railway transportation during the Republic period and the railway transportation is being examined. The history of the railway transportation is also mentioned for an evaluation for the Republic period politics. Turkey, without wasting any time, should improve a railway transportation project that the national industry and economy need, the national profits are dominantand this project should be carried out decisively. Science Code:963