Yapı üretim sürecinde bilgisayar destekli enformasyon sistemlerinin değerlendirilmesi
Analysis of computer based information systems in construction process
  1. Tez No: 166060
  2. Yazar: CEMİLE EKİNGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANJU GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: yapım yönetimi, iletişim, enformasyon sistemleri, construction management, communication, information systems
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
YAPI ÜRETİM SÜRECİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENFORMASYON SİSTEMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Cemile EKINGEN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 2005 ÖZET Yapım yönetiminde iletişim, organizasyonun başarılı olabilmesi için en önemli unsurdur. Kısıtlı süre ve maliyet sınırları içinde, belirlenmiş kalite şartlarına uygun yapı üretiminin tamamlanması, iyi düzenlenmiş iletişim ve enformasyon kanallarıyla sağlanır. Teknolojinin her geçen gün değişip gelişmesi ve her endüstri gibi yapım endüstrisini de etkilemesi kaçınılmazdır. Üretim teknolojilerinin değişmesi, üretim ölçeğinin büyümesi ve organizasyon yapılarının karmaşıklaşması, iletişimin ve enformasyon akışının geleneksel yollarla yapılamamasını gündeme getirmektedir. Bunun sonucu olarak doğru ve zamanında enformasyona ulaşım için Bilgisayar Destekli Enformasyon Sistemleri (BDES) gereklilikten öte zorunluluk haline gelmektedir. Yapı üretiminde uygulamadaki modellerin belirlenen ölçütler açısından analizinin yapılması, bu çalışmanın esas amacıdır. Böylece, organizasyonların ihtiyacına cevap verebilecek bir enformasyon sisteminin kavramsal yapısı ortaya konmuştur. Bilim Kodu: 810
Özet (Çeviri)
İİ ANALYSIS OF COMPUTER BASED INFORMATION SYSTEMS IN CONSTRUCTION PROCESS (M.Sc. Thesis) Cemile EKINGEN GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 2005 ABSTRACT Communication is the most important factor for organizations' success in construction management. Completing construction in quality conditions in restricted time and budgets, can be provided by systematic communication and information flow ways. It's inevitable that developing technology day by day influences construction industry like the others. Changing construction technologies, increasing construction scales in size and growing organizational structures get communication and information flows not to be done by traditional ways. As a result of these, Computer Based Information Systems (CBIS) are obligation more than necessity for reaching true and real time information. The aim of this study is to make analysis of conceptual and practical information system models in construction management according to the determined criteria. So, the conceptual structure of an information system that design, construction, control organizations need, is determined. Science Kode: 810