Rüzgar, güneş ve jeotermal enerjinin Türkiye koşullarında değerlendirilmesi
The evaluation of solar, wind and geothermal energy in Turkey conditions
- Tez No: 166083
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İRFAN AR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenebilir Enerji, Enerji Kaynakları
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
m GÜNEŞ, RÜZGAR VE JEOTERMAL ENERJİNİN TÜRKİYE KOŞULLARINDA DEĞERLENDİRİLMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Selmin YILDHUM GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Temmuz 2005 ÖZET Artan nüfus ve gelişen teknoloji ile birlikte, fosil kaynakların sınırlı olması günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi mecburiyetini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle birçok ülke tükenebilir enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme çabaları içine girmiştir. Bu çalışmada, rüzgar, güneş ve jeotermal enerjinin ülkemiz koşullarında değerlendirilmesi yapılmıştır. Ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça şanslı ülkeler arasındadır. Büyük miktarda güneş enerjisi potansiyelinin yanında, uygun yörelerde elektrik üretimi için kullanılabilecek değerde rüzgar enerjisi potansiyeline, geniş jeotermal alanlara ve biyogaz ve gübre eldesi için değerlendirilebilecek biyokütle enerjisi potansiyeline sahiptir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çevre dostu birer kaynak olduğu da ayrı bir gerçektir. Bilim Kodu :912
Özet (Çeviri)
IV THE EVALUATION OF SOLAR, WIND AND GEOTHERMAL ENERGY IN TURKEY CONDITIONS (M.Sc Thesis) Selmin YILDIRIM GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 2005 ABSTRACT With increasing population and developing technologies, the limited resources of fossil fuels have made the necessity of evaluation the renewable energy resources to come out Because of this, many countries are trying to tend to use renewable energy sources instead of limited ones. In this thesis the evaluation of the wind, solar and geothermal energy in our country conditions have been made. Our country is among the lucky countries by the means of renewable energy sources. Instead of large amount of solar energy potential, our country have wind energy potential, which can be used to produce electric energy in available areas, large geothermal regions and also biomass energy potential to produce certain amounts of biogasses and fertilizers. It is also a common fact that renewable energy sources are enviroment friendly. Science Code Key Word Page Number Adviser 912 Energy, Renewable Energy, Energy Sources 111 Doç. Dr. İrfan AR