Karadeniz'in Sinop burnu bölgesinin zooplankton kompozisyonu ve mevsimsel dağılımı
The composition and seasonal distribution of zooplankton in the region of Sinop cape of the Black Sea, Turkey
  1. Tez No: 166140
  2. Yazar: FUNDA ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT BAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Zooplankton, Karadeniz, Sinop, Biyokütle, Bolluk, Zooplankton, Black Sea, Sinop Cape, Biomass, Abundance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Ill KARADENİZ'İN SİNOP BURNU BÖLGESİNİN ZOOOPLANKTON KOMPOZİSYONU VE MEVSİMSEL DAĞILIMI ÖZET Mevcut çalışmada, zooplanktonun mevsimsel dağılımı ve kompozisyonu, güney Karadeniz Bölgesi Sinop açıklarında yer alan iki istasyonda (kıyı ve açık) 2002-2004 yıllarında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Zooplankton örneklemesi 210 um ağ göz ve 50 cm ağız açıklığına sahip standart net plankton kepçesi kullanılarak dikey olarak gerçekleştirilmiştir. Sinop bölgesinde 2002-2004 yıllarında toplam 27 zooplankton türü tanımlanmıştır. Besin zooplanktonunun en yüksek biyokütle değerleri, kıyısal istasyonda 2002 yılında Eylül (1.618 mg/m2), 2003 yılında Şubat (4.083 mg/m2) ve 2004 yılında Ağustos ayında (4.353 mg/m2) belirlenmiştir. Noctiluca scintillans, kıyısal istasyonda Mayıs 2002-2004 ve Ocak 2003 yılında en baskın tür olduğu belirlenmiştir. Kopepodlar tüm sene boyunca her iki istasyonda da eşit oranda rapor edilmiştir. Meroplankton, özellikle kıyısal istasyonda önemli miktarlarda bulunurken, maksimum değerlerine Aralık 2002, Şubat 2003 ve Ocak 2004 tarihlerinde ulaşmıştır. Kladoserlerin sıcak aylan tercih ettikleri görülürken, en baskın kladoser türü Penilia avirostris olarak tespit edilmiştir. Appendicularia, kıyısal istasyonda yüksek bolluk ve biyokütle değerleri 2002 ve 2003 yılında Eylül, 2004 yılında Kasım ayında bulunmuştur. Sagitta setosa açık istasyonda yüksek biyokütle değeri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
iv THE COMPOSITION AND SEASONAL DISTRffiUTION OF ZOOPLANKTON İN THE REGION OF SİNOP CAPE OF THE BLACK SEA, TURKEY ABSTRACT in the present study, seasonality and composition of zooplankton was comparatively studied at two stations (inshore and offshore) off Sinop, in southern Black Sea in 2002- 2004. Samplings of zooplankton were carried out vertically with standard type plankton net with 210 \ı mesh size and 50 cm diameter. A total of 27 zooplankton species were identified in the Sinop region in 2002-2004. The highest inshore and offshore biomass values of the fbdder zooplankton were 2,618 mg/m2 in Septeraber 2002, 4,083 mg/m2 in February 2003 and 4,353 mg/m2 2004. Noctiluca scintillans dominated the zooplankton May 2002-2004 and January 2003 in inshore station. Copepods had no preference betvveen the inhore and offshore stations and existed throughout the year. Meroplankton had a higher preference for the inshore station, reaching peak values in December 2002, February 2003 and January 2004. Cladocerans mainly existed during warm months, the dominant species being Penilia avirostris. The maximum abundance and biomass value of the Appendicularia in inshore station were found in September 2002-2003 and November 2004. Sagitta setosa was showed highest biomass values in offshore sation.