Ege bölgesi akarsularına ait yapısal karakteristiklerin olasılık yöntemler yardımıyla belirlenmesi
Evaluating the structural characteristics of aegean region's rivers by probabilistic methods
  1. Tez No: 166198
  2. Yazar: MUSTAFA DENİZ İTİBAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Homojenlik analizi, Rastgelelik analizi, Sıçrama analizi, Trend analizi, PPCC testi, Olasılık dağılımları, Homogeneity analysis, Randomness analysis, Jump analysis, Trend analysis, PPCC test, Probability functions
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hidrolik Hidroloji ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : İnşaat Mühendisliği Programı : Hidrolik ve Su Kaynakları Müh. Tez Danışmanı : Yrd.Doç.Dr. N.Erdem ÜNAL Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Ocak 2005 ÖZET EGE BÖLGESİ AKARSULARINA AİT YAPISAL KARAKTERİSTİKLERİN OLASILDK YÖNTEMLER YARDIMIYLA BELİRLENMESİ Mustafa Deniz İTİBAR Bu çalışmada Ege Bölgesi'nde yeralan 4 adet havzanın yıllık ortalama akım değerleri kullanılarak bölgeye ait akımların yapısal karakteristikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Söz konusu karakteristiklerin tespitinde çeşitli istatistik metodlardan yararlanılmıştır. Bu metodlar yardımıyla öncelikle bölgenin homojenliği incelenmiş ve sonuçlar elde edildikten sonra bölgeye ait verilerde rastgelelik, sıçrama ve trend analizleri yapılmıştır. Bölgede yeralan havzalara ait verilerin hangi dağılım tipine daha çok uyduklarının tespiti çalışmamızın bir diğer adımını oluşturmaktadır. Sözü edilen analizlere ek olarak mümkün olduğunca çok grafik oluşturularak veri kümeleri hakkında daha kapsamlı bir izlenim oluşturulmaya çalışılmıştır. Tüm analiz sonuçları ayrı bölümler halinde tablo ve şekillerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
University : Istanbul Technical University Institute : Institute of Science and Technology Science Programme : Civil Engineering Programme : Hydraulics and Water Resources Supervisor : Assistant Prof. N.Erdem ÜNAL Degree Awarded and Date : Master - January 2005 ABSTRACT EVALUATING THE STRUCTURAL CHARACTERISTICS OF AEGEAN REGION'S RIVERS BY PROBABILISTIC METHODS Mustafa Deniz ITD3AR In this study annual mean flow values of Aegean Region were used to reveal the structural characteristics of region's flows.StatisticaI methods used to establish the above mentioned desire.Firstly, the homogeneity aspect of the flows analyzed.Addition to this randomness, jump and trend analysis made to bring out the results for understanding the region's characteristicOther step of the study is finding the most suitable distribution types for the river basins that are placed in Aegean Region.Graphics and figures used as much as possible to support the numerical results.