Yüzeysel ve gömülü temellerde koni modelleriyle zemin yapı etkileşimi
Soil structure interaction analysis for surface and embedded foundations using cone models
  1. Tez No: 166240
  2. Yazar: METE DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BODUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin yapı etkileşimi, efektif temel girdi hareketi, gömülü temel vıı, Soil structure interaction, effective foundation input motion, embedded foundation viu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüzeysel temellerin dinamik analizleri zeminin kesik koni modeliyle idealleştirilmesiye yapılabilir. Bu çalışmada, koni modelleri sadece yüzeysel temellerde değil gömülü temeller içinde incelenmiştir. Koni modeliyle temel yay ve sönüm fonksiyonları hesaplanmış ve bunların kesin sonuçlarla karşılaştırmalarının yapıldığı referanslara yer verilmiştir. Koni modellerinin hassasiyetinin yeterli olduğu görülmüştür. Yüzeysel temeller için Duhamel integral metodu yerine rekürans bağıntılarının kullanımı açıklanmış ve bununla ilgili örnek çözüm yapılmıştır. Çift koni yöntemiyle efektif temel hareketi hesabı gösterilmiş, bu hesaplamada Green fonksiyonları ve geleneksel matris metotlarından faydalanılmıştır. Gömülü temellerin taban seviyesinde hesaplanan direnç ve efektif temel girdi hareketlerinin, temel üst seviyesine taşınması yöntemi örnekle açıklanmıştır. Örnekler değişen temel gömülme oranlarına göre genişletilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The dynamic analysis of surface foundations can be processed accurately by idealizing the soil as a truncated cone. In this study, cone models are not only introduced for surface foundations but is also extended to represent embedded foundations. Impedance functions for foundations are evaluated and comparison of those quantities with rigorous results shown in other studies are compared. The accuracy of cone models are discovered to be satisfactory. For surface foundations recursive evaluation methods of convolutions are explained with an example. A stack of disk pairs and double cone models are used in evaluating the effective foundation input motions of embedded foundations. Green functions and general matrix methods are performed for the evaluations. Impedances and foundation input motions at the bottom of an embedded foundation is transformed to the corresponding values at the top of the foundation. Examples are extended for various embedment ratios.