Linyitlerin yapılarındaki kalsiyumun şişmelerine etkisi
The Effect of calcium present in coal structure on swelling
  1. Tez No: 16632
  2. Yazar: NEJAT MESCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TANER TOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şişme.Linyit, Çözücü, Swelling. Lignite, Solvent
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİNYİTLERİN YAPILARINDAKİ KALSİYUMUN ŞİŞMELERİNE ETKİSİ Nejat MESCİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Taner TO?RUL 1991, Sayfa:73 Jüri: Prof. Dr. Aral OLCAY Prof. Dr. Güniz GÜRÜZ Doç. Dr. Taner TO?RUL Bu çalışmada. Muâla-Yatagan, Adıyaman-Gölbaşı, Kütahya-Seyitömer, Bolu-Göynük, Yıkanmış Tunçbilek, Soma-Merkez linyitlerinin ve Zonguldak-Kozlu kömürünün şişirilmesi ve yapılarında bulunan kalsiyumun şişme üzerine etkisi incelenmiştir. Kömürlerin şişme oranları, cam tüplerde ve 14 ayrı çözücü kullanılarak saptanmıştır. Kömürlerden kalsiyum uzaklaştırılması, ayrı ayrı hem 0.1N HC1 hem de 1. ON HC1 ile laboratuvar sıcaklığında yapılmıştır. 1.0N HC1 ile yıkama sonucu kömürlerden daha fazla kalsiyum uzaklaştırılmıştır. Kalsiyumu uzaklaşan kömürlerde, orijinal kömürlere nazaran daha yüksek şişme oranları elde edilmiş tir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECT OF CALCIUM PRESENT IN COAL STRUCTURE ON SWELLING Ne.iat MESCİ Ankara University Graduate School of Natural and ADDİied Sciences Department of Chemical Engineering Simervisnr: Assoc. Prof. Dr. Taner TO?RUL 1991. Paee:73 Jurv: Prof. Dr. Aral OLCAY Prof. Dr. Güniz GÜRÜZ Assoc.Prof.Dr. Taner TO?RUL Tn this studv, swe Adıyaman-Göl bası. Kütahva-Seyit merkez, Washed Tunçbilek lignite and the effect of calcium presen swelling were investigated. Swelling ratios of c 14 different solvents and glass Removal of calcium was the coal samples in laboratory and 1.0N HC1. More calcium was remov calcium removed coals, high swe more than original coals'. lling of Muğla-Yatağan, Ömer, Bolu-Göynük, Soma- s and Zonguldak-Kozlu coal t in coal structure on oals were determined using tubes. carried out by washing temperature with 0.1N HC1 ed by 1. ON HC1. With the lling ratios were obtained