Yüksek performanslı lif donatılı çimento esaslı kompozit panellerle güçlendirilmiş düşük dayanımlı beton elemanlar
Low strength concrete members retrofitted with hingh performance fiber reinforced cementitionous composite (HPFRCC) panels
- Tez No: 166346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER İLKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: beton, güçlendirme, kompozit, HPFRCC, öndöküm, sargılama, dayanıra, süneklik. XV, concrete, retrofitting, composite, HPFRCC, prefabricated, confinement, strength, ductility xvi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
YÜKSEK PERFORMANSLI LİF DONATILI ÇİMENTO ESASLI KOMPOZİT PANELLERLE GÜÇLENDİRİLMİŞ DÜŞÜK DAYANIMLI BETON ELEMANLAR ÖZET Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda, özellikle deprem bölgelerindeki yapılarda; yapı elemanları, deprem anında gerekli sünekliği ve dayanımı sağlayamamaktadır. İlgili yönetmeliklere ve standartlara uyulmayan üretimler ya da eski yönetmelikler bu yetersizliğin en büyük nedenlerindendir. Bu şartlar altında, mevcut yapıların davranışlarının iyileştirilmesine yönelik çabalar, olası kayıpların azaltılması için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada; beton elemanların öndöküm, yüksek performanslı lif donatılı çimento esaslı kompozit (HPFRCC) panellerle dışarıdan sargılandığı bir güçlendirme yöntemi araştırılmıştır. Bu kapsamda, HPFRCC panellerle güçlendirilmiş, dikdörtgen enkesitii düşük dayanımlı beton elemanların eksenel yükler altındaki davranışları incelenmiştir. Beton elemanların deney günlerindeki basınç dayanımları yaklaşık 10 MPa, HPFRCC panellerin basınç dayanımları yaklaşık 85-100 MPa ve çekme dayanımları ise yaklaşık 8.5-14 MPa'dır. Enkesit biçimi, HPFRCC panel kalınlığı, HPFRCC karışım türü, yükleme türü ve HPFRCC panel birleşim bölgelerine çelik köşebent uygulaması çalışmada incelenen başlıca değişkenlerdir. Yapılan deneyler sonucunda, öndöküm HPFRCC paneller ile güçlendirilen beton elemanların; sünekliğinde, dayanımında ve gerilme - eksene! şekildeğiştirme eğrilerinin altında kalan alanda belirgin artış gözlenmiştir. Bu bilgiler ışığında, araştırılan yöntemin; kısa sürede uygulanabilen, eleman boyutlarını önemli ölçüde değiştirmeyen, benzerlerine göre ekonomik, (öndöküm oluşu dolayısıyla) kalite kontrolü kolay ve (dikdörtgen enkesitler için de) kolay uygulanabilir, yeni bir güçlendirme tekniği olarak önerilebileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
LOW STRENGTH CONCRETE MEMBERS RETROFITTED WITH HIGH PERFORMANCE FIBER REINFORCED CEMENTITIOUS COMPOSITE (HPFRCC) PANELS SUMMARY In earthquake prone regions of the world, particularly in developing countries, many existing structures exhibit poor seismic performances during earthquakes. Inadequate ductility and low quality concrete are among the most common reasons of the poor performance. Retrofitting the existing structures, which were neither designed nor constructed according to the current seismic codes, is a vital task in order to prevent significant losses during future earthquakes. In this study, a retrofit technique in terms of external confinement of low strength concrete members by using prefabricated panels of high performance fiber reinforced cementitious composites (HPFRCC) is Investigated. For this purpose, concrete members with rectangular cross-section were externally confined by using prefabricated HPFRCC panels and tested under axial loads. At the day of testing the concrete compressive strength of original specimens was around 1 0 MPa, while the compressive strengths of the prefabricated HPFRCC panels were around 85-100 MPa and tensile strengths of the prefabricated HPFRCC panels were around 8.5-14 MPa, respectively. The main test variables are; shape of cross-section, thickness of HPFRCC panels, loading pattern, type of HPFRCC mixture and application of steel corners around the corners of the section. Test results showed that external confinement with prefabricated HPFRCC panels provided significant enhancement in ductility and the area under the stress - axial strain curves, as well as compressive strength enhancement. The investigated technique seems to be a promising method due to ease in application, relatively less hindrance to the building occupants, high efficiency in the case of non-circular members, better quality control due to prefabrication and relatively less cost with respect to its alternatives.