Düşük dayanımlı beton panellerin ileri teknoloji malzemeler ile güçlendirilmesi
Strengthening of low srength concrete panels using innovative materials
  1. Tez No: 222676
  2. Yazar: YASİN CANDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER İLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Güçlendirme, Kompozit, HPFRCC, Öndöküm, Dayanım, Süneklik, Concrete, Retrofitting, Composite, HPFFRC, Prefabricated, Strength, Ductility
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada; düşük dayanımlı beton elemanlar, yüksek performanslı lif donatılı öndöküm çimento esaslı kompozit (HPFRCC) paneller ve cam veya karbon lifli polimer (LP) kompozitler ile güçlendirilmiş ve diyagonal çekme etkisi altındaki davranışları incelenmiştir. HPFRCC paneller ile güçlendirilen numunelerde, HPFRCC panel kalınlığı ve güçlendirme panellerinin mevcut betona ankrajı çalışmada incelenen başlıca değişkenlerdir. LP kompozitler ile güçlendirilen numunelerde ise, kullanılan kompozit türü, kat sayısı, uygulama detayları (kompozitin tek veya her iki yüzeye uygulanması) ve şekilleri (kompozitin tüm yüzeye veya yüzeyin bir bölümüne uygulanması), kompozitlerin mevcut betona ankrajı çalışmada incelenen başlıca değişkenlerdir. Yapılan deneyler sonucunda, güçlendirilen düşük dayanımlı beton elemanların; dayanım ve şekildeğiştirme yeteneklerinde belirgin artış gözlenmiş ve ankraj uygulaması, bu artışı olumlu yönde etkilemiştir. Her iki güçlendirme yönteminin karşılaştırılmasına da imkân sağlayan bu çalışmada, öndöküm HPFRCC paneller ile güçlendirilen numunelerde, LP kompozitler ile güçlendirilen numunelere göre daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışma, aynı zamanda Araş.Gör.İdris Bedirhanoğlu'nun doktora tez çalışmasının bir bölümünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; low strength concrete members were strengthened using prefabricated high performance fiber reinforced cement concrete (HPFRCC) panels and, glass or carbon fiber polymer (LP) sheets, and their behavior under diagonal tensile conditions was examined. Panel thickness and the anchorage of panels to existing concrete, were the primary variables of the examined specimens retrofitted using HPFRCC. The specimens retrofitted using LP sheets were examined under the following parameters; used composite type, ply number, application details and methods, and anchorage of composites to existing concrete. In conclusion to the experiments performed, the retrofitted low strength concrete members were found to exhibit much better performance in terms of strength and deformation. The anchorage application was found to positively effect this improved performance. In this study, which enabled the comparison of the two mentioned strenghtening techniques, samples which were strengthened using prefabricated HPFRCC were found to yield better results in comparison to samples strengthened using LP sheets. This study is also a part of doctrate thesis of Research Assistant Idris Bedirhanoglu.