Sismik migrasyonda sınır koşullar
Boundary conditions for seismic migration
  1. Tez No: 16647
  2. Yazar: ATTİLA AYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURAN KAYIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik ver i -işi em, Model feme, Migrasyon Sönümleyici sınır koşullar, Yansıma katsayısı »Geliş açısı, Sonlu farklar migrasyonu, Grid aralığı
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
III ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÎSMÎK MÎGRASYONDA SINIR KOŞULLAR Attila AYDEMİR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Turan KAYIRAN 1991 Sayfa: 117 Jüri: Prof. Dr. Turan Kayıran Doç.Dr. A. Tuğrul Başokur i Yrd.Doç.Dr. Öznur Mindevallı Bu çalışmada, sismik veri -işi em ve yorum aşamalarının önemli basamaklarını oluşturan modeli eme ve migrasyon çalışmaları için literatürde yer alan bütün sönümleyici sınır koşul önermeleri ayrı ayrı olarak incelenmiştir. Literatürde yer almayan, bütün sınır koşullarına ait yansıma katsayıları analizlerinin bir karşılaştırması yapılarak, bunlardan, sismik dalgaların sınırlara geliş açılarına göre en düşük yansımayı sağlayacak koşulun; Clayton-Engquist önermesi olan A koşulu olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bu önermelerden yola çıkarak, sismik migrasyonda kullanılabilecek sınır koşul önermeleri içerisinde yer alan B koşulu ve sonlu farklar o migrasyonu için kullanılan 45 denklemi ile bu koşulun birleştirilmesinden ortaya çıkacağı belirlenmiş olan istenmeyen yansımaların en aza indirgenebilmesi amacıyla, en uygun grid aralığı genişliği saptanmaya çalışılmış ve coAx = 0.2 wAz =0.4 değerlerinin bu durumu sağlayacağı yada bu değerlerden daha küçük olmamak kaydıyla bunlara yakın değerlerin kullanılabileceği belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Masters Thesis BOUNDARY CONDITIONS FOR SEISMIC MIGRATION Attila AYDEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turan KAYIRAN 1991 Page: 117 Jury: Pr of. Dr. Tur an Kayıran Asso. Prof. Dr. A. Tuğrul Başokur Asst.Prof.Dr.[ Öznur Mindevallı Modelling and Migration couple is one of the most important steps in seismic data processing and interpretation. In this study» all the absorbing boundary condition proposed in the literature, were studied seperately. The comparison of reflection coefficient analyses for each boundary condition was done It is obtained that the A condition of Clayton and Engquist is the best suitable condition for the low reflection coefficient of seismic waves which have different incident angles to the boundaries. It was also aimed to find out the optimum grid intervals for minimizing the ill posedness arised from the combination of the 45 finite difference migration equation and the B absorbing boundary condition for migration. The determined appropriate values are ooAx = O.S and uAz = 0.4 or the coarse neighbouring values. It is also concluded that the finer mesh spacing can increase the ill posedness KEY WORDS: Seismic data processing» Modelling, Migration, Absorbing boundary condition, Reflection coef f icient,1 ncident angle, Finite difference migration, Grid interval