Determination and management of the hazardous wastes in foundries
Dökümhane endüstrisinde zararlı atıkların tespit ve yönetemi
  1. Tez No: 166476
  2. Yazar: NİHAL KARABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TALINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dökümhane, Zararlı Atık, Zehirlilik Sızma Testi, Uzaklaştırma, Atık Yönetimi, Foundry, Hazardous Waste, TCLP, Disposal, Waste Management IX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
DÖKÜMHANE ENDÜSTRİSİNDE ZARARLI ATIKLARIN TESPİT VE YÖNETİMİ ÖZET Dökümhane endüstrisinden kaynaklanan zararlı atıkların tanım, tespit ve tehlike kriterleri araştırılmıştır. Özellikle katı ve çamur formundaki atıkların en önemli zararlı atık kriteri olan zehirlilik faktörü yönetmelik ve listelerin de gösterdiği ölçüm yöntemi olan“sızma yöntemi ile zehirlilik”ile yapılmıştır. Atık bütününe ait zehirlilik balık biyo-deneyleri ile saptanmış ve üç temel atık için yönetim uzaklaştırma seçenekleri önerilmiştir. Kalıp kumu hazırlama prosesi atıkları zehirlilik göstermemesine karşın konvansiyonel bir atık da değildir. Boya ve galvaniz prosesi atıkları zararlı atık olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION AND MANAGEMENT OF THE HAZARDOUS WASTES IN FOUNDRIES ABSTRACT Definition, determination and hazard criteria of hazardous wastes originated from foundries investigated. Particularly, toxicity criterium the most important criterium in solid and sludge form wastes determined with the“Toxicity Characteristics Leaching Procedure”referred by regulations and lists. Fish toxicity experiments are applied to the whole waste and management alternatives are proposed for three main wastes. Although mold preparation process's wastes are not toxic they are not conventional. Dying and galvanizing process's wastes are determined as hazardous waste.