Güneş enerjisi sistemlerinde güç paylaşımı
Power sharing in solar energy systems
  1. Tez No: 166541
  2. Yazar: ENDER KASIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DENİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Güneş Paneli, Maksimum Güç Noktası, Güç Paylaşımı, Photovoltaic, Solar Panel, Maximum Peak Power, Load Sharing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Elektrik Mühendisliği Programı : Elektrik Mühendisliği Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Deniz YILDIRIM Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Ekim 2005 ÖZET GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNDE GÜÇ PAYLAŞIMI Ender KASIM Bu çalışmada fotovoltaik enerji kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlayacak bir güç elektroniği devresi topolojisi önerilmiştir. Önerilen devre dağıtılmış güç üretimi uygulamalarında kullanılan güneş panellerinin ürettiği enerjinin herhangi bir depolama aygıtı kullanılmaksızın hedef yüke aktarılmasını sağlamaktadır. Maksimum güç noktası tekniğiyle güneş paneli optimum performansta çalıştırılmış ve yüksek frekansta darbe genlik modülasyonu kullanılarak şebeke ile panel arasındaki güç paylaşımı sağlanmıştır. Bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü ve yüksek miktarda enerji tasarrufu sağlayıp kurulum maliyetini hızlı bir şekilde amorti edebilecek bir sistem elde edilmiştir. Devrenin çalışması bilgisayar tabanlı benzetim programı ile de incelenmiş ve benzetim sonucunda elde edilen değerlerin beklenen değerler ile örtüştüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
University : Istanbul Technical University Institute : Institute of Science and Technology Science Programme : Electrical Engineering Programme : Electrical Engineering Supervisor : Asst Prof. Deniz YILDIRIM Degree Awarded and Date : MS - October 2005 ABSTRACT POWER SHARING IN SOLAR ENERGY SYSTEMS Ender KASIM In this study, a novel power electronics circuit topology is proposed to increase efficiency of the usage of photovoltaic solar arrays. The proposed circuit provides means to channel photovoltaic energy provided by distributed generation power arrays directly to the load without employing any energy storage equipment. The solar arrays operate at their optimum working point by using a maximum peak power tracker. The load sharing between the utility and the panel is performed by a high frequency switching pulse width modulation circuit. In this way, a maintenance-free, highly efficient and self amortising system is obtained. The system is simulated and satisfactory results were obtained.