High temperature corrosion of steels used in petroleum refinery heaters
Petrol rafineri ısıtıcalarında kullanılan çeliklerin yüksek sıcaklık korozyonu
  1. Tez No: 166845
  2. Yazar: ABDELRAHMAN SULTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek sıcaklık, korozyon, petrol rafineri ısıtıcısı, termogravimetrik analiz, oksitlenme, kinetik, High temperature, corrosion, petroleum refinery heaters, thermogravimetric analysis, oxidation, kinetics IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
OZ PETROL RAFİNERİ ISITICILARINDA KULLANILAN ÇELİKLERİN YÜKSEK SICAKLIK KOROZYONU Sultan, Abdelrahman M.S., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Danışman: Prof. Dr. İshak Karakaya Temmuz 2005, 60 Sayfa Termogravimetrik analiz (TGA) yöntemi kullanılarak, petrol rafinerileri ısıtıcılarının yapımında kullanılan üç değişik çeliğin oksitlenmesi incelenmiştir. C-5, P-ll, ve P- 22 çelik örnekler iki değişik oksitleyici ortamda; hava ve CO2+N2+H2O karışımı (doğal gaz yanma ürünlerine benzer) ve iki değişik sıcaklıkta; 450°C and 500°C test edildi. Havada oksitlenmede P-22 üç çelik arasında iki sıcaklıkta en yüksek oksitlenme direnci gösterdi. CO2+N2+H2O ortamında C-5, P-22 ve P-l l'den daha iyi oksitlenme direnci gösterdi. TGA sonuçlarım oksit kompozisyonu ve morfolojisi ile ilişkilendirebilmek için, oksitlenme ürünleri optik mikroskop, X-ışım kuımmı (XRD) ve tarama elektron mikroskobu kullanılarak analiz edildi. P-22 çeliğinin havada düşük oksitlenme hızı, Cr-0 fazının oluşumuna bağlanarak açıklandı. Analitik hız denklemleri, bütün çeliklerin oksitlenme sırasmda parabolik hız denklemine uyduklarını ve hiçbir geçiş olmadığım gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH TEMPERATURE CORROSION OF STEELS USED IN PETROLEUM REFINERY HEATERS Sultan, Abdelrahman M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ishak Karakaya July 2005, 60 pages The oxidation of three different steels used in the construction of petroleum refinery heaters was investigated by using thermogravimetric analysis technique (TGA). C-5, P-l 1, and P-22 steel samples were tested in two different oxidizing environments; air and CO2+N2+H2O (that simulates the combustion products of natural gas) at two different temperatures; 450°C and 500°C. In air oxidation P-22 had the best oxidation resistance among the three steels at two temperatures. In CO2+N2+H2O environment, C-5 possessed better oxidation resistance than P-22 and P-ll. Analyses of oxidation products by using optical microscopy, X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) were carried out to correlate TGA results to oxide composition and morphology. Lower oxidation rate of P-22 in air was explained with reference to the formation of Cr-O phase. Analytical rate equations showed that all the steels obeyed parabolic rate equation during oxidation and no transition was observed.