The effect of austempering parameters on impact and fracture toughness of DIN 35NiCrMoV12.5 gun barrel steel
DIN 35NiCrMoV12.5 namlu çeliğinde östemperleme parametrelerinin darbe ve kırılma tokluğu üzerine etkileri
- Tez No: 166846
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK ATALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Östemperleme, Beynit, Namlu Çeliği, Tokluk vıı
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz DIN 35NiCrMoV12.5 NAMLU ÇELİĞİNDE ÖSTEMPERLEME PARAMETRELERİNİN DARBE VE KIRILMA TOKLUĞU ÜZERİNE ETKİLERİ AKSU, Engin Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Haluk Atala Temmuz 2005, 84 sayfa Bu çalışmada, değişik östemperleme zaman ve sıcaklıklarının 35NiCrMoV12.5 namlu çeliğinde darbe tokluğu, sertlik ve kırılma tokluğu özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. 300 °C, 325 °C ve 350 °C 1er östemperleme sıcaklıkları olarak seçilmiştir. Bu sıcaklıklardaki izotermal dönüşüm süreleri ise 1 dakika, 10 dakika, 1 saat ve 10 saat olarak seçilmiştir. 350 °C istisna olmak üzere, östemperleme sıcaklığı ile kırılma tokluğu arasında ters orantı olduğu ve izotermal dönüşüm süresi arttıkça kırılma tokluğunun arttığı bulunmuştur. Ancak bu durum belirli bir süreye kadar geçerlidir. Uzun süreli dönüşüm tokluğun düşmesine neden olmuştur. Sertlik ölçümleri göstermiştir ki, izotermal dönüşüm süresi arttıkça sertlik düşmüştür, östemperleme ile elde edilen vımekanik özelliklerin konvansiyonel soğutma ve menevişleme ile elde edilenlerle karşılaştırılması için, 400 °C menevişleme sıcaklığı olarak seçilip, hem darbe tokluğu hem de kırılma tokluğu numunelerine uygulanmıştır. Konvansiyonel soğutma ve menevişlemenin daha tok yapılar oluşturduğu bulunmuştur. Kırılma tokluğu numunelerinin boyutu beynite tam dönüşememe gibi birtakım arzu edilmeyen sonuçların elde edilmesine neden olmuş olabilir. Optik ve tarama elektron mikroskopları elde edilen mikro yapıların analiz edilmesinde kullanılmıştır. Genellikle elde edilen yapıların alt beynit olduğu gözlenmiştir. Ancak, hemen her sıcaklıkta martensitli yapılar da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF AUSTEMPERING PARAMETERS ON IMPACT AND FRACTURE TOUGHNESS OF Dm 35NiCrMoV12.5 GÜN BARREL STEEL AKSU, Engin M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Atala July 2005, 84 pages in this study the effects of different austempering times and temperatures on impact toughness, hardness and fracture toughness properties of 35NiCrMoV12.5 gün barrel steel are investigated. 300 °C, 325 °C and 350 °C were chosen as austempering temperatures. Isothermal holding times at these temperatures were chosen as l minute, 10 minutes, l hour and 10 hours. it was found that, 350 °C being an exception, austempering temperature and impact toughness has an inverse relationship and impact toughness increases as isothermal holding time increases. However this behavior is valid until some point. Prolonged transformation times causes toughness to decrease. Hardness measurements revealed that, as isothermal holding time increases, hardness decreases. in order to compare the mechanical properties obtained by austempering with ivthat of conventional cooling and tempering, 400 °C was chosen as the tempering temperature and applied to both charpy impact and fracture toughness specimens. it was found that conventional cooling and tempering produced tougher structures. Size of the fracture toughness specimens might have caused an undesired situation such as incomplete transformation to bainite. Optical and scanning electron microscopy was used in order to analyze the microstructures obtained after each treatment. it was observed that the majority of the morphologies occurred is lower bainite. On the other hand, martensitic structures were observed almost at every temperature. Keyvvords: Austempering, Bainite, Gün Barrel, Toughness v